Bilden är en genrebild. Lägenheten ifråga är en vindsvåning, och det är den låga takhöjden i vissa delar av lägenheten som i annonsen räknats som boarea, trots att det borde har räknats som biarea. Foto: Gunnar Lundmark/TT

Mäklaren: ”Ingen avsikt att vilseleda någon”

Uppdaterad
Publicerad

Mäklaren beklagar om han har vilselett köpare, men tycker inte att han har gjort något fel när han inkluderade 24 kvadratmeter biarea i den totala boarean i annonsen på Hemnet.

– Min avsikt har inte varit att på något sätt vilseleda någon. Jag har varit väldigt noga med att ta med alla olika uppgifter som finns om boarean i annonstexten och objektbeskrivningen, säger Joakim Ohlsson, mäklare på Svenska Mäklarhuset till SVT:s konsumentredaktion Plus.

I en bostadsannons för en vindsvåning med snedtak på Hemnet räknar han in 24 kvadratmeter biarea i den totala boarean – vilket ger ett betydligt lägre kvadratmeterpris och riskerar att vilseleda köpare.

Ville att spekulanter skulle hitta rätt

Han säger att hans avsikt med att skriva in 94 kvadrat som total boarea var att ge bostadsspekulanter som söker ett större boende en möjlighet att hitta lägenheten på Hemnet.

– Man kan dela upp annonsen i boarea och biarea på Hemnet, men om en intressent till exempel söker efter en 75 kvadrat stor lägenhet så får man inte upp den här vindsvåningen i en sökning.

Plusredaktionen: Tycker du att du luras i annonsen?

– Nej, det tycker jag inte. Jag kan förstå att man inte har all information i ett första steg, men det är i högst en halv minut. Klickar man upp annonsen ser man direkt vilka olika uppgifter om boarea som finns.

Enligt Joakim Ohlsson är det bara en person som har kontaktat honom med frågor om boarean i annonsen, och han menar att andra potentiella köpare har fått en korrekt uppfattning om boarean när de har varit på visning av lägenheten.

Annonsen bortplockad

Annonsen för vindsvåningen i Midsommarkransen låg uppe på Hemnet över en månad innan den plockades bort. Enligt Joakim Ohlsson är lägenheten fortfarande inte såld, och annonsen kommer med största sannolikhet att läggas upp på Hemnet igen.

Kommer du att ändra i annonstexten utifrån den information du har nu?

– Jag tar självklart till mig om annonsen uppfattas som missvisande och får överväga om jag behöver ändra informationen i den kommande annonsen.

Fakta: Boarea

Alla utrymmen i en bostad kan inte utnyttjas lika bra. Därför delar man upp bostadens uppmätta storlek i boarea och biarea. Biarean ska inte räknas in i den totala boarean

Källa: Swedish standards institute

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.