– Jag tycker att NCC försöker smita undan sitt ansvar. Det är inte ärligt agerat, säger Erling Johansson till SVT:s konsumentredaktion Plus. Foto: Mats Strömqvist

”NCC försöker smita undan ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Byggbolaget NCC:s påståenden om att Idriz Shalas badrum är felbyggda är ett sätt att försöka smita undan ansvar. Det hävdar byggkeramikkonsulten Erling Johansson.

– Badrummen är fackmässigt byggda. Jag tycker att NCC försöker smita undan sitt ansvar. Det är inte ärligt agerat, säger Erling Johansson till SVT:s konsumentredaktion Plus.

Idriz Shala i Höganäs fick stora sprickor i två badrum när byggföretaget NCC gjorde markarbeten mittemot hans tomt. Nu tvingas han totalrenovera sina badrum, men NCC vägrar ta hela kostnaden.

Erling Johansson tycker också att det är helt oväsentligt om Idriz badrum är fackmannamässigt byggda eller inte.

– Badrummen har spruckit på över- och undervåning på grund av att NCC har spontat mittemot huset. Hur badrummen är byggda har inget med detta att göra.

”Begreppet fackmässigt handlar om någonting annat”

Joséphine Slotte, jurist på Konsumentverket, förklarar att begreppet ”fackmässigt” förenklat innebär att tjänsten utförts enligt Boverkets och branschens regler och att monteringsanvisningar följts.  

I badrum handlar det främst om att tätskikt och elarbeten ska vara säkert utförda. Det i sig säger alltså ingenting om huruvida ett badrum står pall för spontningsarbeten eller inte.  

– Att en hantverkare också skulle planera för eventuella pålningsarbeten eller liknande på angränsande fastigheter är att dra innebörden av fackmässighet väl långt. 

NCC: ”Badrummen inte fackmannamässigt byggda”

Se hela reportaget om Idriz Shalas badrum i Plus i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.