Foto: TT

Så spionerar kontrollerande män på utsatta kvinnor

Publicerad

Kontrollerande män som spionerar på utsatta kvinnor via mobiltelefonen är ett stort och allvarligt problem, enligt Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Det är framförallt appar med platstjänster som missbrukas, men vissa appar marknadsför sig till och med med syfte att förfölja kvinnor utan deras vetskap.

– Spårningsprogram är min målgrupps värsta fiende, näst efter förövaren, säger ”Lisa” som jobbar på en kvinnojour i Skåne till Plusredaktionen.

I de traditionella appbutikerna finns det idag en mängd olika appar med spårningsfunktioner. Apparna som marknadsför sig mot de som är rädda att tappa bort sin telefon eller oroliga föräldrar som vill hålla koll på sina barn. Men en granskning som SVT:s konsumentredaktion Plus gjort visar att den här typen av appar även används för att spåra och kontrollera kvinnor.

”Ny väg att komma åt kvinnor”

I en enkät till Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, svarar 26 av landets jourer på redaktionens frågor. 16 av dem ser detta som ett stort och allvarligt problem.

– Det här är ganska utbrett och apparna har möjliggjort en ny väg att komma åt kvinnor och barn på ett mycket snabbare och enklare sätt utan att det märks, säger ”Lisa”, som vill vara anonym då hon inte vill riskera att dra uppmärksamhet till sig själv och i förlängningen de kvinnor hon jobbar med att skydda.

Hemliga spionappar

Plus granskning av apputbudet visar också att det även finns mer avancerade varianter som inte går att få tag i de vanliga appbutikerna. Den här typen av appar, så kallade spionappar, kan spegla en annan persons telefon. På så sätt kan den som vill bevaka en annan person genom att till exempel läsa sms och mejl, kolla sidvisningar på internet och i sociala medier och till och med avlyssna telefonens samtal.

Den här typen av appar marknadsförs också med texter som: “Hur kan jag spåra var min flickväns telefon är?” eller ”Hur kan jag spionera på min partner utan att den får reda på det?”

– Det är oseriöst, säger Anne-Marie Eklund Löwinder som är IT-säkerhetsexpert på Internetstiftelsen i Sverige.

Anne-Marie Eklund Löwinder menar att det här inte är något som gemene man behöver oroa sig för, men hon är fullt medveten om att det förekommer. Därför är det viktigt att aldrig lämna ifrån sig pinkoden till sin mobil till någon då den här typen av appar inte dyker upp som en ikon på skärmen och därför kan vara svåra att upptäcka.

Olagligt

Det är inte lagligt att använda den här sortens appar om inte alla parter är med på det. Det krävs alltså ett samtycke om att bli spionerad på, för annars är det här ett brott mot nya dataskyddsförordningen, GDPR, och en fällande dom kan leda till höga böter.  

Att spionera med den här typen av apparna kan även leda till fängelse då det kan klassas som dataintrång eller olovlig avlyssning. Bara att installera appen på en annans telefon kan vara ett brott.

– Om man hamnat i den här situationen ska man naturligtvis ta hjälp, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.  

– Och när ingenting annat återstår tycker jag man ska fabriksåterställa telefonen.

Så gick Plus undersökning till

Plusredaktionen skickade en enkät till alla 58 kvinnojourer inom Roks, med frågor om deras erfarenheter av spionappar och appar som använder sig av platstjänster. 26 kvinnojourer svarade. Av dem ansåg 16 att problemen med den här typen av appar är ett stort och allvarligt problem för de utsatta kvinnor de möte. Sju svarade att de inte känner igen problemet. Tre kunde inte svara på om det var ett problem för kvinnorna de möter eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.