Foto: TT

Sex av åtta partier stöder krav på skriftlig bekräftelse

Uppdaterad
Publicerad

Alla partier förutom Liberalerna och Socialdemokraterna ställer sig idag bakom ett krav på skriftlig bekräftelse vid telefonförsäljning. Det visar Plus enkät.

Så här svarade partierna: 

Moderaterna: JA 

Telefonförsäljning

Vi vill införa krav på skriftlig bekräftelse med tydlig ångerrätt från den dagen skriftlig bekräftelse har erhållits.  

Centerpartiet: JA 

Ja. Någon typ av bekräftelse bör krävas antingen i skrift eller via mejl, SMS eller genom någon annan teknisk lösning. Vi vill också titta närmare på ett NIX-register för småföretagare eftersom dessa kan vara väldigt utsatta och i vissa fall behöva ett lika starkt skydd som en konsument.

Miljöpartiet: JA 

Ja, det skulle öka konsumentskyddet och främja seriösa företagare som idag får ett oförtjänt dåligt rykte på grund av oseriösa aktörers agerande.  

Kristdemokraterna: JA

Ja, vi vill att ett muntligt avtal vid telefonförsäljning ska bekräftas med ett skriftligt. Det kan räcka med ett sms eller ett mejl, men vi anser inte att det räcker längre bara med ett bandat ”ja...?” för att anse att ett bindande avtal ingåtts per telefon. Det måste kompletteras med ett skriftligt medgivande.

Vänsterpartiet: JA

Ja, vi har motionerat till riksdagen om att vi vill ändra lagen så att all telefonförsäljning ska bekräftas skriftligt av kunden i efterhand. 

Sverigedemokraterna: DELVIS JA 

Här måste man skilja på försäljning mot tidigare kund och försäljning till ny kund. Vid nyförsäljning mot icke tidigare kund [...] bör det finnas en betänketid för kunden efter att alla villkor presenterats och en skriftlig bekräftelse på köpet. 

Däremot vid försäljning mot redan existerande kund, där någon form av avtal redan finns, anser vi att det fortfarande måste vara möjligt att ändra eller utöka ett ingånget avtal via telefon. [...] 

Socialdemokraterna: VET EJ

Hur en skärpning av lagstiftningen exakt ska se ut bereds just nu på regeringskansliet.

Liberalerna: VET EJ 

Vi har ännu inte sett något sådant förslag från regeringen – vi kommer att ta ställning till ett färdigt lagförslag när det presenteras. Oseriösa aktörer på marknaden måste bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telefonförsäljning

Mer i ämnet