”Somaliasamtalen” fortsätter strömma in

Uppdaterad
Publicerad

De misstänkta bluffsamtalen från Somalia fortsätter att strömma in. Men det är inte säkert att lurade kunder behöver betala för samtalen.

– Det är oändligt många fler samtal nu än tidigare gånger. I går hade varenda granne och kollega blivit uppringd, säger Jan Olsson, på polisens nationella bedrägericenter.

SVT Nyheter har tidigare under helgen uppmärksammat att många har blivit uppringda av okänd nummer som börjar med landsnumret +252, alltså Somalias landsnummer.

Bluffsamtalen

Troligtvis handlar det om en slags bluff där uppringda personer ska lockas ringa tillbaka och då hamna hos ett betalnummer. Och samtalen fortsätter strömma in även under söndagen. Flera läsare har även rapporterat att de under söndagen blivit uppringda från nummer som börjar med +225, vilket är Elfenbenskustens landsnummer samt från Tanzania.

Arga och rädda efter att ha blivit väckta

SVT Nyheters Facebook-sida är det många som har reagerat. Här är några av kommentarerna:

”Man blir ju lite skrajsen när det ringer mitt i natten!”

”Ringde mig igår 21:47 . Blockade direkt när ja såg de stod Somalia .”

”Blev väckt i natt vid 04-tiden av ett sådant samtal.”

”Fick också samtal vid 01.30-tiden. Man blir så arg.”

”Man blir nyfiken vem jag känner i Somalia. Jag som inte ens varit där.”

LÄS MER: Stefan ringde upp ”Somalianumret”

Så mycket kan det kosta att ringa upp

Vad det kostar att ringa ett ”Somalia-nummer” är fortfarande oklart. Det har ringt från många olika nummer under helgen. Tele2 vittnar om att ett nummer kostar 8,50 kronor per minut. Telia meddelar att ett annat nummer kostar omkring 20 kronor per minut och vid ett liknande tillfälle för några år sedan har det kostat upp till 80 kronor per minut . Enligt en internationell telefonisajt är flera av numren som ringt till Sverige ”premiumnummer” och det kostar omkring 60 kronor per minut att ringa upp.

Inte säkert om man behöver betala

Men enligt Jan Olsson, på polisens nationella bedrägericenter, är det inte säkert att man behöver betala extrakostnaden på telefonräkningen om man trots varningar har ringt upp ett så kallat ”Somalia-nummer”. Han hänvisar till ERB, det etiska rådet för betaltjänster, där flera stora svenska teleoperatörer finns representerade.

– I Sverige så måste man i förväg tydligt informera om vad ett samtal kostar och i detta fall har detta inte skett. Så såvitt jag förstår det bör inte telefonoperatörerna föra vidare den extra kostnaden till sina kunder, säger Jan Olsson.

LÄS MER: Polisen varnar från bluffsamtal från Somalia

Nytt fenomen

Det är ännu oklart hur det kommer gå till eftersom detta är ett tämligen nytt fenomen. För några år sedan kom flera liknande samtal från ett annat afrikanskt land, men då var det i mycket mindre skala.

Flera svenska telefonoperatörer vittnar om att deras kunder har tagit emot misstänkta bluffsamtal som börjar på +252.

– Framför allt kom många samtal in natten till lördagen, men vi har fortfarande många kunder som hör av sig. Nu ska vi utreda detta internt, säger Niclas Bergervik på Telenors presstjänst.

– Vi vill att alla kunder som har ringt upp numret ska kontakta oss. Vi är inte intresserade av att tjäna pengar på detta.

Kommer Telenor alltså stå för kostnaden om någon känner sig lurad?

– Vi kan tänka oss att täcka kostnaden, men vi kommer utvärdera varje fall individuellt.

LÄS MER: Tusentals drabbade av misstänkta bluffsamtal

Många oroliga har ringt Tele2

Även Tele2:s kunder har drabbats.

– Det har kommit in samtal, men främst handlar det om kunder som är oroliga som har hört av sig till vår kundtjänst, säger Malin Selander, presschef på Tele2.

Kommer Tele2 stå för kostnaden om någon känner sig lurad?

– Om någon kunde har drabbats så ska vi titta på det.

Malin Selander berättar också att det inte går att spåra samtalen från Somalia i dagsläget. Detta eftersom det finns flera mellanhänder som förmedlar den internationella samtalstrafiken. Det finns ingen direktkontakt mellan de svenska och de somaliska teleoperatörerna.

– Vi kan alltså inte se vilka som står bakom de nummer som vi har tittat på, säger hon.

Du kan få saftig räkning om du ringer upp

Från branschen vill man inte spekulera i hur svenska telefonnummer kan ha kommit i orätta händer.

– Det är stor sannolikhet att det här handlar om betalsamtal och då kan du få en ganska saftig räkning om du ringer upp, säger Kajsa Frisell,  från IT & Telecomföretagen till SVT Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bluffsamtalen

Mer i ämnet