Slime Baff bildar ett grönt slajm tillsammans med vatten. Foto: SVT

”Vi vill utreda vad som hänt”

Uppdaterad
Publicerad

Paul Jackson, verkställande direktör för den engelske tillverkaren Zimpli Kids, är övertygad om att det inte är Slime Baff som är orsaken till pojkens allergiska reaktion.

Uppdatering

Kemikalieinspektionen har nu gjort en bedömning av produkten:

”Kemikalieinspektionen har mottagit redovisning om produkternas sammansättning från den brittiska leverantören av produkterna, Zimpli Kids, och har utifrån denna inte funnit några brister avseende klassificering och märkning enligt CLP-förordningen ((EG) nr 1272/2008) som ger anledning att vidta ytterligare åtgärder.”

– Vi har sålt 30 miljoner förpackningar med Slime Baff och Gelli Baff, som innehåller samma färgämnen, i 50 länder under de senaste tio åren. Jag har inte hört talas om ett enda liknande fall där någon har fått en allergisk reaktion av att bada i våra produkter, säger han till SVT:s konsumentredaktion Plus. 

Paul Jackson tar uppgiften om att en fyraåring har fått en allergisk reaktion efter badet i Slime Baff på allvar. Han tror dock att orsaken till den allergiska reaktionen eventuellt skulle kunna ligga i att något annat ämne eller produkt har hamnat i slajmet under badet.  

– Jag tycker att det är märkligt att mamman inte har hört av sig till oss eller vår distributör under de här sex månaderna sedan händelsen. Jag skulle vilja att hon hör av sig till oss, så ska vi förstås försöka utreda vad som har hänt.

Kemikalieinspektionen granskar

Plus har skickat ingredienserna till Kemikalieinspektionen, som har startat ett tillsynsärende och säger att flera ämnen i produkten kan vara skadliga. Det blå färgämnet kan vara ögon- och hudirriterande, och det gula färgämnet kan vara allergiframkallande.  

Paul Jackson håller med om att färgämnena i Slime Baff potentiellt kan irritera huden, men inte i så små kvantiteter som finns i produkten.  

– Som torrt pulver så representerar färgämnena mindre än 0,05 procent av en påse på 150 gram. När man blandar pulvret i 40 liter vatten, enligt instruktionen, så blir procenthalten av färgämne i badkaret ungefär 0,0002 procent. Den mängden är försumbar och kommer inte att orsaka hud- eller ögonirritation, säger Paul Jackson. 

”Fortsätter sälja produkten som vanligt” 

Molli toys har varit svensk distributör av Zimpli kids badprodukter i snart två år. Företagets vd Jovan Vavan berättar att Molli toys gick igenom alla tester och dokumentation för produkten, samt att all personal testade produkten med sina egna barn innan företaget började sälja den i Sverige. Hans bild är att det är en helt säker produkt att använda. 

– Vi fortsätter sälja produkten som vanligt. Men jag skulle gärna vilja komma i kontakt med modern och utreda vad det är som har hänt. Det här är det enda fall som vi eller Zimpli Kids känner till, säger Jovan Vavan. 

Slime Baff är en badprodukt för barn. Samtidigt står det i varningstexten att om produkten kommer i ögonen så ska man spola med vatten i tio minuter. 

Plusredaktionen: Hur säker är en badprodukt som har en sådan här varningstext? 

– Det som vi har pratat om internt är att man tvättar sig ju med tvål och schampo som har liknande varningstext, men det är ju inte så att man tar det och strör i ögonen, säger Jovan Vavan. 

Coop slutar sälja produkten – tills vidare 

Plusredaktionen köpte sina förpackningar med Slime Baff på Coop i Umeå. Enligt Charlotta Åsell, pressekreterare på Coop, så ingår Slime Baff i Coops ordinarie sortiment i cirka 55 Coop-butiker i Sverige sedan våren 2017.  

Innan Coop började sälja produkten tog butikskedjan del av dokumentation och testprotokoll på Slime Baff, som var testad gällande leksaksdirektiv och kosmetikaförordningen. Utifrån informationen blev beskedet att produkten inte var miljöfarlig och inte farlig för varken djur eller barn. 

Plusredaktionen: Hur kommer Coop att agera utifrån de uppgifter om Slime Baff som ni har fått från Plus? 

– Vi har givetvis direkt slutat sälja den här varan och har inlett en diskussion med leverantören om varför denna vara inte uppnått de höga krav vi ställer på produkter och våra leverantörer. Vi ser speciellt allvarligt på detta då det är en produkt som är ämnad för barn, säger Charlotta Åsell. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.