Johanna Harlevi Viottis bil står avställd i hennes pappas garage utanför Visby på Gotland, men samlar ändå på sig böter i Malmö. Foto: Privat

Polisen: ”Johanna måste betala sina böter”

Uppdaterad
Publicerad

Malmö kommun beklagar Johanna Harlevi Viottis felaktiga p-böter – men polisen uppmanar ändå henne att betala eftersom det kan dröja mer än ett halvår innan hennes fall utreds.

– Jag har full förståelse för att det kan kännas förjäkligt att ligga ute med pengar, men Johanna måste verkligen betala sina böter. Det säger Madelaine Fristedt, gruppchef på polisens parkeringsenhet i Malmö till Plusredaktionen.

LÄS MER: Johanna får böter i Malmö – för bil på Gotland

Plus granskar p-böter

Lagen om felparkeringsavgift säger att en person är skyldig att betala en parkeringsanmärkning oaktat om hen bestrider den eller inte, enligt Madelaine Fristedt.

– Jag tycker att Johanna omedelbart ska höra av sig till Transportstyrelsen och diskutera betalningen. Annars finns det risk att hon får stora problem med Kronofogden.

Johanna Harlevi Viotti säger hon känner sig runtslussad mellan olika myndigheter utan att få hjälp. Enligt Madelaine Fristedt finns det fog för den känslan. Fyra olika myndigheter är nämligen inblandade när bilägare får en parkeringsanmärkning, i det här fallet Malmö kommun, polisen, Transportstyrelsen och i sista hand Kronofogden.

”Måste bestrida alla parkeringsanmärkningar”

Transportstyrelsens roll är i det här fallet att driva in pengarna från bilägaren. Polisen har möjlighet att plocka bort böterna, men måste först utreda varje bestridan.

– Jag kan bara se att åtta av ärendena har bestridits. Vi kan samla ihop ärendena i en samlingsakt, men Johanna måste bestrida alla parkeringsanmärkningar som hon får, säger Madelaine Fristedt.

Johanna Harlevi Viotti kan dock få vänta på besked om sina felaktiga parkeringsanmärkningar. Enligt Madelaine Fristedt har polisens parkeringsenhet i Malmö just nu en handläggningstid på mellan sex till åtta månader. Detta på grund av väldigt hög arbetsbelastning.

– Vi brukar prioritera ärenden med uppenbara fel, men jag kan inte svara på hur vi kommer att göra i det här fallet. Vi har inte börjat utreda hennes ärende.

Om en utredning visar att Johanna har fått felaktiga parkeringsanmärkningar kommer hon att få tillbaka hela bötesbeloppet.

Gatukontoret beklagar det inträffade

Eva Svenning, verksamhetsansvarig för parkering på Gatukontoret i Malmö, beklagar att Johanna Harlevi Viotti har råkat ut för en mängd parkeringsanmärkningar för en utlandsregistrerad bil.

– Det är tråkigt att parkeringsvakterna inte har uppmärksammat vilken nationalitet det är på bilen, säger hon.

Vad kan Johanna göra för att slippa få fler parkeringsanmärkningar från Malmö?

– Jag tycker att hon ska ta ett foto på bilen och skicka till mig, och beskriva sitt ärende. Så ska jag se till att parkeringsvakterna ska hålla utkik efter registreringsnumret och vara noga med att notera från vilket land som bilen kommer från, säger Eva Svenning.

Kan Malmös gatukontor göra något för att lösa problemet med den utlandsregistrerade bilen? 

– Vi skulle kunna ta in den aktuella bilen för identifiering för att se från vilket land den kommer, så vet man vad man har att göra med. Vi kan tala om för parkeringsvakterna att vara observanta på en bil med det här registreringsnumret.

När en felparkerad bil har en förfallen skuld på 5000 kronor, så kan Malmö kommun ta bilen i beslag till dess att bilens ägare har betalat sina böter, enligt Eva Svenning. 

Inga bilder på felparkerade bilar

Ett foto på den utländska bilen hade kunnat underlätta när Johanna Harlevi Viotti ska bevisa att det inte är hennes bil som står felparkerad i Malmö. Verksamhetsansvarige Eva Svenning säger att Malmös parkeringsvakter är noga med att skriva upp färg, fabrikat och registreringsnummer. Men det tas inga bilder på fordonen. 

Varför fotograferas inte felparkerade bilar i Malmö?

– Det finns en svårighet med fotografier. Hur många bilder ska man ta? I vilka vinklar ska man fotografera? Hur ska man få med all information i bilden? Om bilden inte blir tydlig så kan det sabotera möjligheten att bötfälla bilens ägare, säger Eva Svenning.

Har du hört talas om något liknande fall i Malmö?

– Aldrig, och då har jag ändå jobbat med parkering i Malmö i 45 år. Så det är inte jättevanligt, skulle jag säga.

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar p-böter

Mer i ämnet