Krångligt pendla till grannländer

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals svenskar arbetspendlar till de andra nordiska länderna, men det är en pendling med komplikationer. Socialförsäkringssystemen passar inte ihop och pendlarna riskerar att stå utan rättigheter.

Som gränspendlare gäller det att själv ta reda på hur reglerna ser ut för a-kassa, pensioner, sjukdom och skatt – annars riskerar man att hamna utanför trygghetssystemen trots att man bor i Sverige. Bestämmelserna för vad som ska gälla regleras i det nordiska skatteavtalet, men reglerna är inte alltid tydliga och framför allt olika beroende på vilket land man pendlar till.

Det finns bland annat så kallade gränsgångarregler, som gör gällande att skatt ska betalas i det land man är bosatt i. Men för att de reglerna ska gälla måste man bo i en av de 24 svenska kommuner som bär gränskommunstatus och jobba i en gränskommun i Finland eller Norge.

För många småföretagare nära den norska gränsen är de komplicerade och ofta otydliga skattereglerna en rejäl stoppkloss, eftersom de ofta tvingas betala skatt i båda länderna när de utför arbeten på andra sidan gränsen. Stora företag löser det genom att registrera ett till företag i Norge, vilket blir för dyrt för småföretagarna.

Annat avtal med Danmark

Fram till 1997 fanns gränsgångarregler även mellan Sverige och Danmark. Men i det nuvarande avtalet står det att avsaknaden av landgräns mellan Sverige och Danmark har medfört att avtalet länderna emellan fått en särskild utformning.

Till exempel kan de som jobbar i Danmark bara vara hemma en dag för vård av sjukt barn, och det är inte helt enkelt att få information om vad som gäller. På Försäkringskassans hemsida finns i dag ingen information för gränspendlare.

Svenska medborgare som arbetar i Danmark ska också betala inkomstskatt i Danmark. Eftersom antalet pendlare har ökat kraftigt, inte minst sedan Öresundsbron byggdes, innebär det ett stort skattebortfall – omkring 200 miljoner kronor bara för Malmö kommun.

Skatteförlusten kompenseras till viss del av skatteavtalet mellan Sverige och Danmark. Avtalet, som slöts 2003, innebär att årsinkomsten för alla privatanställda danskar som bor i Sverige läggs ihop. Från det beloppet dras en genomsnittlig dansk kommunalskatt som sedan skickas över till Sverige. Skattekompensationen gäller dock inte offentliganställda.

Nytt avtal för i år

Och antalet pendlare till både Finland, Norge och Danmark ökar snabbt. Skatteverket räknar med att cirka 20.000 personer arbetspendlar mellan Skåne och Danmark dagligen, och då är inte studenterna inräknade.

I Öresundskommittén, som bildades 1993, samarbetar danska och svenska lokal- och regionpolitiker för att få bort alla gränshinder. Kommitténs långsiktiga mål är att främja ekonomisk tillväxt, underlätta integration och binda samman regionen. Ytterst är det dock ländernas regeringar som måste komma överens om förenklade regler.

I våras tillsattes en arbetsgrupp som ska vara klar till hösten, och den 10 maj i år undertecknade Sveriges arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och hans danske kollega Claus Hjort Frederiksen ett avtal som ska få bukt med de byråkratiska problemen.

Det nya avtalet, med parollen ”två länder – en arbetsmarknad”, berör bland annat arbetsförmedling, arbetslöshetsförsäkring och socialförsäkring.

Fakta: Svenska gränskommuner

Svenska kommuner som innefattas av norska eller finska skattegränsavtal:

Dals-Ed

Strömstad

Tanum

Arvika

Eda

Torsby

Årjäng

Malung

Älvdalen

Berg

Härjedalen

Krokom

Strömsund

Åre

Sorsele

Storuman

Vilhelmina

Arjeplog

Gällivare

Jokkmokk

Kiruna

Haparanda

Övertorneå

Pajala

Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.