Foto: TT

Kritik mot Löfvens löfte om svensk barnskyddslag

Publicerad

Regeringens löfte om att göra FN:s barnkonvention till svensk lag får kritik av juridiska experter. Både kammarrätten i Stockholm och justitieombudsmannen säger nej. – Barnkonventionen är alldeles för otydlig för att kunna vara en bra svensk lag, säger justiteombudsman Stefan Holgersson.

Redan i sin första regeringsförklaring slog statsminister Stefan Löfven (S) fast att barnkonventionen skulle bli svensk lag.

– Sverige ska vara ett av de allra bästa länderna att växa upp i. Regeringen påbörjar därför arbetet med att göra FN:s barnkonvention till svensk lag, sa han.

Målet är att myndigheter och rättsväsende ska låta barns rättigheter gå före andra intressen. I mars kom utredningen om hur hur det ska gå till, men nu sågar flera juridiska experter regeringens planer.

”Kan uppfattas som godtycklig”

Justiteombudsmannen ifrågasätter bland annat om förändringen verkligen ser till principen om barnens bästa.

– Risken, förutom att det kan bli en rättstillämpning som uppfattas som godtycklig, så kan den bli felaktig, säger Stefan Holgersson och fortsätter:

– Det kommer bli stora problem för tjänstemän i både statlig och kommunal förvaltning att tillämpa de här reglerna på ett bra sätt.

Varnar för politisering av domstolarna

Även Kammarrätten i Stockholm tycker att förslaget är ogenomtänkt. De ifrågasätter om barns rättigheter verkligen skulle stärkas och varnar för en politisering av domstolarna när olika intressen ska vägas mot varandra.

Kammarrätslagman Anita Linder ger exemplet om en kommun vill bygga bostäder där det i dag finns en lekplats. 

– Då handlar det om vilket intresse som ska väga tyngre och då kan det i slutändan bli domstolen som får makten att göra den bedömningen. Men vi tycker att det är politikerna som ska avväga om vad som är viktigast för kommunen, en lekplats för barnen eller bostäder.

Vad borde man göra istället?

– Vi tycker att man ska titta på de lagar som redan finns där man tycker att man inte fått fram barnens intressen tillräckligt. Då får man gå in i de konkreta lagarna och göra de ändringar som behövs.

”Regeringen vill göra barnkonventionen till lag”

Remisstiden går ut den 15 oktober och barn- äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) har ännu inte tagit del av de yttranden som kommit in.

– Vi har en utredning som har klargjort att det här kommer visst att kunna göras på ett bra sätt. Men jag kommer förstås att vänta på vad alla remissinstanser säger och vi kommer att anstränga oss för att lägga ett så bra förslag som det bara går, säger hon.

– Regeringen vill göra barnkonventionen till lag för vi tror att det är ett sätt att stärka barns rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.