Med mammografi kan bröstcancer hittas i ett tidigt skede och många liv har räddats – samtidigt pågår en diskussion om att många behandlas i onödan. Foto: TT

Kvinnor får veta mer om mammografi

Uppdaterad
Publicerad

Med mammografi kan bröstcancer hittas i ett tidigt skede och många liv har räddats. Men det pågår en diskussion om att kvinnor ibland behandlas i onödan. Det ska nu fler upplysas om.

Informationssajten 1177 Vårdguiden informerar sedan några dagar tillbaka om överdiagnostik vid mammografiscreening, skriver Dagens Medicin. Bröstundersökningen rekommenderas av Socialstyrelsen och erbjuds alla kvinnor mellan 40 och 74 år. Det nya i texten är uppgifterna om att metoden inte är helt pålitlig och att vissa tumörer som behandlas växer så långsamt att de aldrig skulle skapat några problem.

Bra att infromera

Men Anders Wennerberg, verksamhetschef på Röntgenkliniken Karolinska Solna, tror inte att informationen får en avskräckande effekt.

– Jag tycker alltid att man ska informera om för- och nackdelar med allt vi gör inom vården, så det är inga konstigheter att ge en sådan information för att få helhetsbilden, säger han.

”Räddar liv”

Han menar att rekommendationerna på inget sätt har förändrats och att mammografin räddar liv.

– Man kan tänka sig om man skulle ha samma diskussion alla de gånger man tar blodtrycket då man går till doktorn för att se om det är högt eller inte. Har man högt blodtryck så får man en behandling, även om man inte vet om just den individen skulle få en negativ effekt av de höga blodtrycket eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.