Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister. Foto: TT

Skyndar på tvingande lag om flyktingmottagande mot kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att kommunerna så fort som möjligt ska kunna tvingas att ta emot flyktingar. Den planerade lagändringen tidigareläggs nu, enligt migrationsminister Morgan Johansson (S).

Regeringen föreslår nu ett antal åtgärder för att hantera flyktingsituationen, framför allt handlar det om att få fram boende till asylsökande. Detta behöver hanteras skyndsamt, menar Morgan Johansson.

Ett av förslagen är att tidigarelägga den planerade lagen som kan tvinga kommuner att ta emot flyktingar. Målsättningen är nu att ikraftträdandet ska ske så fort som möjligt.

Som ett led i det uppmanar regeringen redan nu kommuner att ställa platser till förfogande under resten av hösten. I dag sitter mer än 10.000 personer fast på asylboenden eftersom de inte fått någon kommunplacering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet