Anders Knape Foto: TT

”Lagstiftning om flyktingmottagande ingen lösning”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens utredare vill ha ny lag om flyktingmottagning, men Anders Knape, ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), har svårt att förstå hur en lagstadgad beredskap ska fungera.

– Det är mycket som talar för att vi tar emot motsvarande ett Karlstad i år. Jag vet inte vem som kan har beredskap att ordna allt över en natt när det råder stor bostadsbrist i stora delar av landet redan som det är. Det är en exceptionell situation, som skiljer sig från början av 90-talet då vi hade många tomma lägenheter, säger han.

Men hur ska man få en jämnare fördelning av flyktingar över landet?

– Jag har ingen enkel lösning. Det enda sättet jag ser är att vi får en kraftfullt ökad bostadsproduktion.

Han pekar också på att flyktingar inte kan tvingas att bosätta sig på en viss ort.

– Problemet är att många som kommer har kontakter i landet. Det är en större trygghet att tränga ihop sig många i en lägenhet i Södertälje eller Borlänge än att hamna någonstans där man inte känner någon, säger Anders Knape.

”Saknar aspekt”

Södertäljes kommunalråd Boel Godner (S) tycker att utredningens förslag är vällovliga, men saknar en aspekt.

– Jag saknar frågan om värdigt boende när man kommer som nyanländ till Sverige. Det är väldigt många flyktingar som nu, möjligen för att de inte kan annat, väljer segregerade miljöer.

Rent praktiskt skulle det innebära att kommunerna kontrollerar att det inte redan bor flera familjer på den uppgivna adressen.

– Det förekommer ofta. Är det så är det inte en bra miljö för barn att växa upp i och då är det statens ansvar att ordna ett värdigt boende.

Södertälje kommun tar emot över tusen personer per år.

– Då duger det inte för större och rikare kommuner att säga att det bara gå att ta emot med 20-30 personer, säger Boel Godner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.