Foto: TT

Lämnade tillbaka boken – 67 år för sent

Uppdaterad
Publicerad

En bibliotekarie i Nya Zeeland fick en smärre chock när hon förra veckan tog emot en bok som skulle återlämnas. Kvinnan som lämnade tillbaka boken berättade att den var 67 år försenad.

Kvinnan  hade lånat boken Myths and Legends of Maoriland år 1948, på ett bibliotek i Auckland, Nya Zeeland, det rapporterar The Guardian.

Sedan kvinnan lånade boken har den saknats från biblioteket – fram tills förra veckan. Då lämnade hon tillbaka boken och frågade hur stor förseningsavgiften var efter 24.605 dagar. Bibliotekarien blev väldigt förvånad.

– Hon sa att hon hade lånat boken när hon var ett litet barn och att hon hade tänkt lämna tillbaka den i flera år, säger bibliotekarien Zoe Cornelius till The Guardian.

”Boken har varit i goda händer”

Kvinnan var lite generad över den långa förseningen men berättade att hon uppskattat den genom åren.

– Jag är nöjd eftersom att hon sa att hon har läst och uppskattat boken flera gånger under de senaste decennierna, det gjorde mig glad. Boken har varit i goda händer och fått mycket kärlek, säger Zoe Cornelius.

Slapp den dyra avgiften

I slutet av boken ligger ett litet papper som talar om bibliotekets förseningsvillkor. Den första veckan kostade tre pennys och efter det fanns en avgift på en penny per dag. Men eftersom kvinnan var ett barn när hon lånade boken så slapp hon förseningsavgifterna. Hade hon lånat boken i vuxen ålder och betalat dagens förseningsavgifter hade avgiften hamnat på 24.605 Nya Zeeländska dollar vilket motsvarar ungefär 180.000 svenska kronor.

Historien om den försenade boken har väckt starka reaktioner på biblioteket i Auckland. Nu är det många besökare som undrar om de också kan få slippa sina förseningsavgifter.

Hon förblir ett mysterium

Vem den mystiska kvinnan är kommer vi nog aldrig få reda på. Bibliotekets register för år 1948 finns inte sparade så kvinnan går inte att spåra. Men för Zoe Corneluis berättade kvinnan att hon bor utanför Auckland och var på besök i stan för att träffa familj – och för att lämna tillbaka boken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.