På Syntagmatorget i Aten rullar vardagen på, men psykiatern Vyronas Lykiardopoulos är besviken på att finansministern avgår. Foto: SVT

Landet fast i ”Grimbo” – men vardagen rullar på

Uppdaterad
Publicerad

Morgonen efter valnatten rullar det mesta på som vanligt i Grekland, men den osäkra framtiden ligger i luften.

– Alla går till jobbet som vanligt men när man frågar är folk nervösa över framtiden, säger SVT:s reporter på plats.

Det blev en överlägsen seger för nej-sidan med över 60 procent när Grekland röstade om långivarnas krav på åtstramningar. Väljarna vill inte betala av skulderna på det sätt som EU vill och nu väntar osäkra dagar med långa förhandlingar. Den största frågan just nu är huruvida det blir ett utträde ut eurosamarbetet eller inte.

– Tidigare pratade man om ”Grexit” på sociala medier men nu säger man ”Grimbo”. Grekland är fast i limbo och man undrar vad som händer nu, säger SVT:s utrikespolitiske kommentator Rolf Fredriksson.

Ekonomiska krisen i Grekland

Vänsterväljare kritiska till finansministern

SVT:s reporter Marcus Carlehed är på plats på Syntagmatorget i Aten och har under morgonen pratat med flera kritiska vänsterväljare som reagerat på att finansministern Yanis Varoufakis avgår.

– På det här sättet ger man bara efter för långivarna, han skulle ha stannat och varit mer aggressiv, säger Vyronas Lykiardopoulos som sitter på ett café och tar sin morgonjuice.

Vill inte lämna eurosamarbetet

Marcus Carlehed berättar att många nej-anhängare nu hoppas på ett bättre förhandlingsläge och att man ska kunna sätta ner foten tydligare mot långivarna. Men att ja-sidan är oroliga över att man ska behöva lämna eurosamarbetet.

– Av de jag har pratat med så vill ingen av ”sidorna” lämna samarbetet men man ser olika sätt att nå dit.

Under valnatten firades det på många håll, hur är det nu dagen efter?

– Det är lugnt, folk går till jobbet som vanligt och turisterna är igång. Men det finns så klart en oro och de man pratar med funderar över vad som ska hända nu.

Uppgifter om upplopp

Marcus Carlehed har inte märkt av några upplopp elller brist på mat i affärer som vissa medier har rapporterat om.

– Det är inget vi har märkt och det har inte heller stått i grekiska tidningar. Jag frågade en man som sa att det är ingen som orkar hålla på så längre.

Turisterna märker inget

I förra veckan pratade SVT Nyheter med Anna Holmén Larsson som var på väg till Zakynthos med ett par vänner. I natt var de ute på ön men märkte inget av folkomröstningen.

– Ärligt talat så har vi inte märkt någonting här på ön. Det är ingen som pratar om det och vi är inte oroliga för hemresan. Vi tycker att man ska fortsätta åka hit på semester i alla fall, säger hon när SVT ringer upp på måndagsförmiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet