För få människor som saknas asylskäl avvisas från EU, enligt EU-kommissionen. Foto: TT

Långsam väg mot EU:s flyktingmål

Uppdaterad
Publicerad

Det går långsamt att nå de mål för flyktingkrisen som EU:s medlemsstater satte upp i oktober förra året, skriver EU-kommissionen i ett uttalande. Mottagningscentrumen byggs för långsamt, för få människor avvisas och inte tillräckligt många flyktingar har omlokaliserats från Grekland och Italien, enligt rapporten.

EU har gjort små framsteg i arbetet med flyktingkrisen, men det går fortfarande för långsamt att nå de mål som sattes upp förra hösten, enligt en rapport från EU-kommissionen.

Många fler som kommer till EU blir registrerade i Italien och Grekland. 78 procent av dem som kom till Grekland i januari i år fick sina fingeravtryck tagna, jämfört med endast 8 procent i september förra året. I Italien är siffrorna 87 procent i januari 2016 jämfört med 36 i september förra året.

Samtidigt går bygget av mottagningscentrumen i Grekland för långsamt. Bara ett av de fem som skulle vara igång i mitten av februari har öppnat.

För få avvisningar

Grekland har det senaste året tvångsavvisat 16.131 personer och hjälpt 3.460 ekonomiska migranter som inte hade rätt till asyl i EU att åka hem. Italien har tvångsavvisat 14.000. Enligt EU-kommissionen är det alldeles för få avvisningar av människor som inte har asylskäl.

497 av 106.000 flyktingar har omlokaliserats från Grekland och Italien och bara 2.047 platser för omförflyttade flyktingar har erbjudits av sammanlagt 15 stater. I Italien beror det låga antalet omlokaliseringarna på att få människor med rätt att omförflyttas kommer till landet, skriver EU-kommissionen.

”Inte flyktingars beslut var de får skydd”

På Balkanrutten är det största problemet att enskilda länder godtyckligt fattar beslut som får konsekvenser i de övriga länderna på rutten.

”Samtliga medlemmar måste tillämpa EU:s regler angående asyl och gränskontroller. Människor som kommer till unionen ska veta att de kommer att få skydd om de behöver det, men de kan inte besluta själva var i den europeiska unionen det kommer att ske. Om de inte har rätt till asyl kommer de att skickas tillbaka.”

Serbien, Slovenien, Kroatien och Grekland har alla bett om hjälp med att hantera flyktingströmmen på sina territorier och fått positiva svar från 15 medlemsstater. Länderna på Balkanrutten behöver utöka sin kapacitet på flyktingförläggningarna till att kunna ta emot 50.000 snarast. Just nu finns det platser för omkring hälften av den siffran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.