Margit Silberstein Foto: SVT

Analys: Långt ifrån säkert att vinstförbud blir av

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vinster i välfärden, politikens långkörare, går in i en ny fas. Men det är långt ifrån säkert att sista avsnittet slutar i något som liknar ett vinstförbud när sanningens minut så småningom kommer i riksdagens kammare. Som det ser ut idag finns ingen majoritet för ett kraftigt begränsat vinstuttag för välfärdsföretagen.

Det vet förstås både civilminister Ardalan Shekarabi och Jonas Sjöstedt. Men Shekarabi uttalar förhoppningar med innebörden att Allianspartierna när det kommer till kritan ska vara med på breda lösningar och ta sitt förnuft till fånga. Det är precis vad allianspartierna anser sig ha gjort när de säger nej till förslaget om vinstbegränsningar. 

Alliansens partier glömmer inte, i synnerhet inte Jan Björklund, vad de ser som rena sveket från Stefan Löfven när han i deras ögon bröt överenskommelsen om friskolorna förra mandatperioden. I samma stund som Löfven valde Sjöstedt gick han ifrån handslaget som förseglade det blocköverskridande friskolekontraktet, enligt Alliansen.

SD kan ändra sig

Så nu kommer oppositionspartierna att fälla svavelosande kommentarer om regeringens direktiv till Ilmar Reepalu, Malmös före detta kommunalråd, som ska utreda vinster i välfärden. Men mycket kan förstås hända på vägen till dess att förslaget landar i riksdagen. Även om det är svårt att idag föreställa sig att Jonas Sjöstedt och Annie Lööf skulle kunna samsas om en gemensam syn på vinster i välfärden.

Sverigedemokraterna har intagit samma position som Alliansen i vinstfrågan, men de kan ändra sig. Fast det är inget drömscenario för regeringen att genomföra en så genomgripande reform med ett parti de inte vill ha med att göra.

En grundbult i samarbetet

Förre vänsterledaren Lars Ohly var på sin tid den förste som ställde sig på barrikaderna för ett vinstförbud i välfärden. Det var partiets viktigaste valfråga 2010, men då fick den inte fäste. Men Jonas Sjöstedt fortsatte att driva frågan med frenesi och på bekostnad av andra områden. Sjöstedt brukar peka på att Vänsterpartiet har en stor majoritet av väljarna med sig i vinstfrågan, vilket inte avtecknade sig i valresultatet för hans parti. 

I samarbetet mellan Vänsterpartiet och regeringen har vinsterna i välfärden blivit en grundbult. Utan ett stopp på vinstjakten inget stöd för regeringens budget lyder premisserna. På Socialdemokraternas kongress var vinstförbud i välfärden en mycket het fråga. De som inte ville ha ett förbud segrade.

Men Jonas Sjöstedt har fått draghjälp av LO som pressar regeringen i Vänsterns riktning och av den parlamentariska situationen där regeringen är helt beroende av Vänsterns stöd för att få igenom sin budget.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.