Lärare vill inte dela ut medicin

Publicerad

Var fjärde lärare har ansvar för att ge elever eller förskolebarn receptbelagd medicin och nära hälften, 44 procent, tycker att det är fel. Det visar en undersökning bland drygt 1 000 lärare och förskolepersonal som Lärarnas tidning har gjort.

– Vi har allt fler medlemmar som hör av sig till oss och signalerar en oro kring detta, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande till tidningen och fortsätter:

– Huvudmännen måste följa de regler som finns och också titta på hela arbets­situationen för den anställda så att detta kan ske på ett ­säkert sätt.

Det handlar ofta om medicin mot astma, olika allergier, diabetes, epilepsi och bokstavsdiagnoser.

Undersökningen visar också att lärare och fritidspedagoger är mer kritiska än förskolepersonal till att ta hand om barnens medicinering. Var tredje grundskolelärare tycker att det finns brister i utbildningen, medan bara var tionde förskolelärare har den åsikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.