Foto: TT

Lek med tåg bakom elva dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

Elva unga personer har dött efter att ha klättrat upp på tåg och fått ström i sig de senaste åren. Ytterligare lika många har skadats.

I början av juli omkom en 18-årig man efter att ha klättrat upp på ett stillastående godståg i Falköping och fått ström i sig. Sedan 2007 har elva unga personer omkommit i just den här typen av olyckor. Ytterligare lika många har skadats.

Alkohol, okunskap och jakt på spänning är orsaker som ofta lyfts fram.

– Naturligtvis är det så att man vet att det är farligt och det finns ett spänningsmoment i det, säger Sten Vickberg, säkerhetschef på Trafikverket.

Livsfarligt klättra på tåg

Det är dock livsfarligt att klättra på tåg.

– Det kan räcka med att man är en meter från ledningen för att få strömmen i sig.

På Trafikverket pågår sedan 2012 ett arbete med att förebygga järnvägsrelaterade olyckor. Bland annat ska bangårdar förses med staket och kameror för att förhindra allmänhetens tillträde.

Målet är att halvera antalet dödsfall till 2020. Men någon positiv utveckling har ännu inte kunnat ses. De senaste två åren har antalet döda i sådana olyckor tvärt om ökat.

Inga uppenbara brister

Även Elsäkerhetsmyndigheten arbetar med att förhindra olyckor med järnvägens kontaktledning.

– Normalt tittar vi på om staketen är hela runt de här områdena och att kontaktledningen till uppställda tåg är bruten, säger överinspektör Bosse Johansson.

Olyckan i början av juli hade dock inte kunnat förhindras med staket.

– I det här fallet så har den här killen, från perrongen, klättrat upp på ett godståg som stannat här en kort stund i väntan på grönt ljus, säger Bosse Johansson.

Hittills har ingenting framkommit som tyder på uppenbara brister i utrustning eller handhavande.

– Möjligtvis kan vi titta på de här klättringsbara vagnarna. Man ska i alla fall försvåra för klättring. Men det är inte så lätt som att bara ta bort alla stegar. Vissa vagnar måste man kunna komma upp på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.