Foto: TT

Lexbase öppnar tjänst igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter Justitiekanslerns (JK) beslut om att inte gå vidare med anmälningarna mot den kritiserade databasen Lexbase.se, meddelar nu företaget att man startar upp tjänsten igen.

Lexbase lanserades i slutet av januari. Genom databasen kunde man söka på personer via namn eller personnummer, och ladda ner domar från de senaste fem åren mot en kostnad.

Tjänsten har fått hård kritik både från privatpersoner och jurister. Bara dagar efter att den lanserades stängde internetleverantören Bahnhof ner Lexbase för att databasens system hade för dålig säkerhet. Senare samma dag sa Bahnhof upp Lexbase som kund.

Sedan dess har sajten legar nere och anmälningar om yttrandefrihetsbrottet förtal har strömmat in till JK.

Men efter att JK på onsdagen beslutat att inte gå vidare med fallen, skriver Lexbase nu på sin hemsida att man ska lansera tjänsten igen inom kort.

”Beslutet som kom från Justitiekanslern (JK) 2014-03-26 är en bedömning utifrån svensk lagstiftning och styrker tjänstens juridiska legitimitet.”, skriver man i inlägget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.