Hit kan du vända dig om du utsatts för sexövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Har du varit utsatt för ett sexuellt övergrepp eller känner någon som har varit det? Känner du dig orolig över dig själv eller en vän? SVT Nyheter har listat några av de ställen dit man som drabbad kan vända sig för att få hjälp, stöd och råd.

Tjejjouren.se.

Webbplatsen där alla som känner sig som tjej kan hitta en tjejjour att chatta med, ställa frågor i frågelådan eller läsa i Tjejguiden.

1 000 Möjligheter

Ungdomsjour i Stockholm. Chattjour varje måndag kväll (19.00-21.00) och fredag kväll (18.00-20.00) samt onsdagskväll (19.00-21.00) speciellt för de som har sex mot ersättning.

Novahuset

Novahuset vänder sig till killar och tjejer som utsatts för någon form av sexuella övergrepp, kränkningar eller behöver någon att prata med. De har MSN-jour tis 19-21, tor 19-21 och söndag 20-22, och nås via novahuset@hotmail.com. Novahuset erbjuder även mailjour, stödsamtal och är ett stöd i kontakten med myndigheter. Novahuset arbetar även mycket med föreläsningar i skolor. Hos dem kan du vara anonym och de har tystnadslöfte.

Kvinnofridslinjen

En nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa. Linjen har öppet dygnet runt och du ringer gratis. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen. Telefon: 020-505050

BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) eller vuxenpsykiatrin

Hit kan du både ringa själv eller få en remiss från till exempel skolkurator. Det brukar gå fortare med remiss, men vissa fall prioriteras. Som första kontakt kan man också mejla om man inte vill ringa.

Ungdomsmottagningen, UMO.se

Webbplats där du som är mellan 13 och 25 år kan hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer.

Hopp – riksorganisationen mot sexuella övergrepp

Stöd till utsatta, närstående och yrkesverksamma. Jourtelefon 076-19 99 343

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.