Björklund: Så ska lärarnas börda minska

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) och utredaren Thomas Persson presenterade i dag förslag på åtgärder som ska minska lärares administrativa börda.

De förelagna åtgärderna tar framför allt sikte på att reformera systemet med särskilda åtgärdsprogram för elever som behöver särskilt stöd för att nå målen.

Det generella kravet på att skolor ska upprätta åtgärdsprogram tas bort, men sådana ska kunna upprättas om föräldrarna begär det.

– Det är en stor och långtgående förändring, sade Jan Björklund vid dagens presskonferens.

Enligt Björklund är dagens system, som infördes 2001, alltför byråkratiskt och har inte lett till önskad effekt.

Utredaren Thomas Persson säger att det inte finns några exakta berälkningar av hur mycket tid lärarna lägger ned på åtgärdsprogram.

Enligt hans uppskattning får minst 20 procent av alla grundskoleelever ett sådant program upprättat Eftersom varje program anses kräva minst två, kanske upp till fyra timmars arbete. skulle det kunna handla om uppemot 400.000 arbetstimmar.

Förslaget är ett av flera i ett paket för att minska lärarnas arbetsbörda. Sedan tidigare har regeringen aviserat färre utvecklingsplaner och färre omdömen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.