Foto: TT Bild

Världens ledare hyllade mandela

Uppdaterad
Publicerad

Världens ledare samlades i Johannesburg i Sydafrika för att delta i minnesceremonin. Barack Obama hyllade Mandela.

Följ minnesceremonin minut för minut här

Närmare 100 statsöverhuvuden fanns på plats i Sydafrika för att hedra minnet av anti-apartheidikonen Nelson Mandela. Minneshögtiden hölls på FNB-stadion i Soweto. På plats finns SVT:s utrikeskorrespondent Johan Ripås.

– Stämningen är väldigt hög. Det är inte en sörjande stämningen, utan man är här för att hedra Nelson Mandela. Man sjunger och är glad, sade Johan Ripås när ceremonin inleddes.

Obamas tal hyllas

Bland de första världsledarna att tala var USA:s president Barack Obama.

– Världen älskade Mandela, säger Obama, eftersom han kunde erkänna sin ofullkomlighet.

– Han var inte en byst gjord av marmor, han var en man av kött och blod. Det är därför vi lärt sig så mycket från honom, det är därför vi kan lära av honom fortfarande, sade Obama.

Obama konstaterade att världen aldrig kommer att se en person som Nelson Mandela.

– Han får mig att vilja bli en bättre man. Hur väl har jag tagit till mig hans lärdomar i mitt eget liv? Det är en fråga jag ställer mig som man och president. Låt oss söka efter hans styrka, sade presidenten och möttes av ett öronbedövande jubel från publiken.

Zuma utbuad

Däremot buade publiiken när Syafrikas president Jacob Zuma steg upp för att tala. Det finns ett utbrett missnöje med Zuma i Sydafrika.

Minneshögtiden var även skådeplats för möten man aldrig annars ser. Till exempel mötte Barack Obama Kubas ledare Raúl Castro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.