Statsminister Stefan Löfven (S)

Löfven: ”Sällsynt obegåvad fråga”

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om klimatet och miljön tar sin början i Vattenfalls brunkol som har beskrivits som den viktigaste klimatfrågan just nu.

Bör regeringen ge Vattenfall klartecken att sälja brunkolet? Eller ska Vattenfall avveckla hela produktionen och låta kolet stanna i marken?

Först fick samtliga partiledare frågan: Tycker ni att regeringen ska säga ja till Vattenfalls försäljning? Alliansen och Sverigedemokraterna gav ett samfällt bifall medan regeringen tvekade och Vänsterpartiet var tvärt emot.

– Vi måste se vad affären innebär. Nuon kostade skattebetalarna 50 miljarder kronor, det tänker vi inte göra om svarade Stefan Löfven.

”Ett skurkföretag”

Jonas Sjöstedt kontrade kraftfullt:

– Om regeringen säljer kolet till det här tjeckiska skurkföretaget  är ni inte en grön regering. De vill inte bara elda upp kolet, de vill också öppna nya gruvbrytningar. Kolet måste stanna kvar i marken. Ni mste göra rätt, ni måste göra grönt.

Löfven förklarade regeringens ställningstagande med att man analyserar det förslag man fått från Vattenfall.

Annie Lööf kallar också sitt parti, Centern, för ett miljöparti.

– Jag vill prisa bort kolkraften. Det som är viktig är att vi gör det gemensamt i EU, sätter ett högre pris på kolet. Det Sjöstedt gör är bara populism.

”Sällsynt obegåvat”

Ebba Busch Thor krävde besked om huruvida regeringen tänker avveckla kärnkraften eller inte.

– Vi kommer att behöva varenda liten kolbit som finns i Tyskland om inte Stefan Löfven besked om hur vi ska ersätta kärnkraften. Vi behöver behålla kärnkraften.

– Just nu hotas 400.000 familjers arbeten i Sverige, därför att du låter Isabella Lövin dra ut på beskedet om kärnkraften ska finnas kvar eller inte, sade Busch Thor till Löfven.

Löfven kallade Ebba Busch Thors fråga för ”sällsynt obegåvad” med hänvisning till att hon vill prata kärnkraft under pågående energisamtal.

– Det är sällsynt obegåvat att köra den förhandlingen i tv, sade Löfven.

Se klipp ur debatten ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.