S-ledaren Stefan Löfven och M-ledaren Anna Kinberg Batra är oense om regeringens hantering av erkännandet av Palestina. Kinberg Batra tycker att det var ”olyckligt och oväntat” att beskedet om erkännandet kom i regeringsförklaringen och utan föregående överläggningar i riksdagens utrikesnämnd – medan Stefan Löfven säger att ”det var dags att ta det steget”. Foto: TT

Löfven försvarar beslutet om Palestina

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Anna Kinberg Batra är kritisk till regeringens hantering av erkännandet av Palestina. Men även efter Israels skarpa reaktioner tycker statsminister Stefan Löfven att beslutet var riktigt. – Vi står för det, säger han till TT.

I regeringsförklaringen den 3 oktober klargjorde Stefan Löfven att Sverige ska erkänna staten Palestina. Trots kritik tycker statsministern att beslutet var rätt.

– Ja, vi ville vara tydliga med det. Vi står för det. Det var dags att ta det steget – men det syftar ju inte till att vara emot Israel. Det syftar till att vara för en tvåstatslösning där Israel får leva i fred och där Palestina har sin stat där de får leva i fred, säger Löfven till TT.

Ingen resa för Wallström

I förra veckan sköt utrikesminister Margot Wallström upp en resa till Mellanöstern för att bland annat besöka sin israeliska kollega Avigdor Lieberman och Palestinas president Mahmoud Abbas. Enligt svenska UD ska det berott på kalenderskäl. Men enligt Sveriges Radio hade Israel betraktat Wallströms besök som privat. Hade hon valt att resa, skulle hon inte ha fått ”nödvändiga säkerhetsarrangemang” och heller inte fått träffa någon minister.

”Är Israelvänner”

Händelsen är en i raden av politisk taggighet mellan länderna sedan Löfven i regeringsförklaringen den 3 oktober klargjorde att Sverige ska erkänna staten Palestina.

Löfven säger att regeringen förstod att Israel inte skulle tycka om beslutet, men att det viktiga nu är att fortsätta att ”upprätthålla bra och goda relationer”.

– Vi är Israelvänner, säger han.

”Olyckligt och oväntat”

Löfven anser också att båda länderna har mycket att vinna på vänskaplighet, inte minst ekonomiskt och i fråga om innovationsutveckling:

– Det finns mycket att samarbeta kring.

Även Kinberg Batra betonar vikten av en tvåstatslösning, men tycker att det var ”olyckligt och oväntat” att beskedet om erkännandet kom i regeringsförklaringen och utan föregående överläggningar i riksdagens utrikesnämnd.

– Det var ett överraskande sätt att hantera frågan i början av hösten. Det är ju viktigt att inte försämra svenska relationer med länder vi vill påverka. Det riskerar att bli så nu, säger hon till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.