Stefan Löfven. Arkivbild. Foto: TT

Löfven om Juholt-affären: Allt gick inte bra till

Uppdaterad
Publicerad

Flera av statsminister Stefan Löfvens närmaste ministrar nämns i boken ”Partiledaren som klev in i kylan” för att de ska ha deltagit i ett hemligt möte med syfte att avsätta dåvarande partiledare Håkan Juholt. Nu kommenterar Löfven uppgifterna. – Jag har 100 procent förtroende för dem, säger han till Aftonbladet.

Bland de som pekas ut att ha deltagit i det hemliga mötet finns bland annat Carin Jämtin och Mikael Damberg – bägge två personer som nu befinner sig i Stefan Löfvens närmaste krets.

Men statsministern har fortsatt förtroende för kollegorna, säger han till Expressen.

Håkan Juholt och krisen inom S

– Jag känner fullt förtroende de människor som är runt mig.

”Så mycket skådespel”

Stefan Löfven var vid tiden ordförande för fackförbundet IF Metall – och Socialdemokraternas suppleant i partiets verkställande utskott, VU. Enligt boken satt han ofta tyst under mötena som handlade om Juholts framtid.

Men vid ett tillfälle, mitt i mediedrevet av kollegan Håkan Juholt, röt Löfven till under ett möte i partiets verkställande utskott. Det var partiets läckor som störde honom.

– Det händer även i fackföreningsrörelsen att vi har olika uppfattningar. Men jag har aldrig upplevt att det är som i politiken med så jävla mycket knivhugg i ryggen och så mycket skådespel, sa han, enligt Aftonbladet, som tagit del av boken.

Måste kunna lita på varandra

När S-ledaren nu bes kommentera den partikultur som målas upp – med konspirationer, läckor och hemliga uppgörelser – är han mer tystlåten.

– Återigen, det här är en bok som inte är framme än. Det framställs så ja. Men det är klart att det ska inte vara läckor i verkställande utskottet. Det tror jag inget parti vill ha i motsvarande organ utan det är meningen att där ska man kunna föra förtroendefulla samtal. Och därför ska det inte vara läckor. Därför säger vi det också, att här möts vi och här måste vi kunna lita på varandra. Och jag känner fullständigt förtroende för det verkställande utskott som jag leder, säger han till Aftonbladet.

”Svårt att regissera allt”

När Stefan Löfven besökte TV4 Nyhetsmorgon på lördagen står han fast vid sina synpunkter kring läckorna som fanns inom partiet under 2011.

– Irriterad är ett understatement. Om det läcker i VU är det dåligt helt enkelt. Så ska det inte vara.

Om affären kring Håkan Juholt, och det hemliga mötet som avslöjas i Daniel Suhonens bok, säger han:

– Det är svårt att regissera allt och jag vet inte hur alla steg gick. Eftersom jag själv hade kritik mot att det läckte så tycker jag så klart, att allt var inte bra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Håkan Juholt och krisen inom S

Mer i ämnet