Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainska flyktingen Kateryna Kolot är trött på att flytta – men samtidigt hoppfull. Hör mer i klippet. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

50-tal ukrainska flyktingar måste flytta: ”Vi blir bättre på svenska”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha bott dörr i dörr i nästan två år måste nu ett 20-tal ukrainska familjer i Karlskrona flytta till andra lägenheter i olika delar av kommunen.

Jobbigt med ytterligare en flytt tycker Kateryna Kolot. Men också en chans att komma närmare det svenska samhället.

– Jag är 100 procent säker på att det blir bättre, säger hon.

Hör ukrainarna som måste flytta berätta mer i klippet ovan.

Efter att ha tvingats lämna sitt krigsdrabbade hemland bakom sig, har många ukrainska flyktingar flyttat runt mellan Migrationsverkets olika boenden i Sverige.

Kriget i Ukraina

Efter flykten från hemstaden Mariupul via Polen har Kateryna Kolot, hennes son och hennes mamma flyttat runt mellan flera av Migrationsverkets boenden i Sverige.

Nu står det återigen flyttkartonger i hallen, när Karlskrona kommun bestämt sig för att säga upp ett 20-tal lägenheter i samma bostadshus.

– Det är jobbigt att alltid packa sina saker, att se nya lägenheter och nya områden.

”Behöver kommunicera mer med svenskar”

I stället väntar en ny lägenhet i Kungsmarken. Karlskrona kommun säger upp blockhyran på lägenheterna på Polhemsgatan för att i stället hyra nya lägenheter utspridda i kommunen.

För Kateryna Kolot blir det betydligt längre till Tullskolan, där sonen går i skolan. Havsutsikten från köksfönstret kommer hon också att sakna.

Samtidigt blir det en chans att lära sig bättre svenska.

– Vi har alltid tagit hjälp av varandra. Någon kan mer engelska och någon mer svenska. Men i framtiden tror jag att vi behöver kommunicera mer med svenskar för att lära oss bättre svenska, säger grannen Alina Diachenko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet