Förarhytten till lastbilen som exploderade under söndagen är delvis söndersprängd. Det var en kraftig smäll, menar ägaren. Foto: SVT

Explosion kan ge minst två års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 40-årsåldern, som är anhållen misstänkt för att ha orsakat lastbilsexplosionen, har förhörts under måndagen. Brottet är allvarligt och kan ge två års fängelse menar åklagaren.

Det var vid midnatt som en man i 40-årsåldern anhölls misstänkt för att ha orsakat explosionen i lastbilen i Holmsjö.

– Han har uppgett att han har befunnit sig på området under dagen men nekar till att han placerat något på lastbilen, säger åklagare Lena Marie Bergström.

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och kan ge minst två års fängelse menar åklagaren. Nu utreds hur omfattande skadorna kunde ha blivit.

– Om grannarna inte hade funnits på plats, vad hade kunnat hända då, hade det kunnat sprida sig till ytterligare fastigheter eller likannade. Naturligtvis är det ett allvarligt brott och att använda sig av sprängämnen, säger Lena Marie Bergström.

En motionär ska ha joggat förbi några sekunder innan det här, är det uppgifter du känner till?

– Det har funnits olika personer som befunnit sig på platsen vid explosionen och de förhör vi för att få fler uppgifter vad som kan ha hänt, säger Lena Marie Bergström.

Polisen och åklagaren har haft ett möte där de diskuterat hur de ska gå vidare och senaste på onsdag ska åklagare besluta om mannen ska häktas.

Ägaren var inte hemma

Tio till femton meter från lastbilen ligger delar från lastbilen som exploderade på en garageuppfart i Holmsjö under söndagseftermiddagen. Explosionen har sprängt sönder delar av förarhytten och det var en kraftig smäll. När SVT Nyheter Blekinge når ägaren under måndagen är han chockad över det inträffade.

Det var en kraftig smäll när lastbilen exploderade och flera meter från fordonet ligger delar av lastbilen. Foto: SVT

– Det känns väldigt obehagligt. Att gå in på en annans fastighet och spränga sönder ett fordon är definitivt att gå över gränsen, säger ägaren till fastigheten till SVT Nyheter Blekinge.

Ägaren var inte själv hemma men hans kompis jobbade i garaget när lastbilen exploderade.

– Min kompis kände hur hela byggnaden skakade. Det var en kraftig smäll.

Personkonflikt kan ligga bakom

Det Nationella bombskyddet kallades till platsen efter att explosionen inträffat men polisen är mycket förtegen om vad de hittade. Inga personer kom till skada, något som ägaren menar var ren tur.

– Mitt hus ligger vid en genomfartsled, där det rör sig folk hela tiden. Det var rena turen att en joggare som sprang förbi inte sprängdes i bitar. Hade hon kommit fem sekunder senare hade det varit kört, säger han.

Enligt vad SVT Nyheter Blekinge erfar är det en personkonflikt som ligger bakom sprängningen.

– Det känns olustigt nu, men jag försöker att bita ihop och tänka framåt, säger ägaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.