Här får demenssjuka åka på cykeltur

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av lugnande mediciner har minskat på demensboendet Östralycke i Karlshamn.

Pensionärerna på demensboendet Östralycke har blivit både piggare och gladare sedan det infördes dagliga aktiviteter. När SVT Nyheter Blekinge kom på besök cyklade de gamla runt i Mörrum.

– Det betyder jättemycket. Man känner en frihet som många som sitter hemma i sina lägenheter inte gör, säger Ingegerd Stam som är en av de boende.

För två år sedan startade enhetschefen Silvia Nichifor ett projekt som hon menade skulle få pensionärerna på Östralycke att känna mer livsglädje.

Hon menade att de boende åt alldeles för mycket mediciner och var ensamma.

Cykelturer, körsång, läsning eller ett besök på en pizzeria är nu mer regel än undantag. Och detta har enligt enhetschefen gett effekt.

– Det finns personer som inte behöver mediciner mot oro och aggressivitet, för det finns ingen oro. När det finns en mening med livet behövs inga mediciner, alla mår bra, säger Silvia Nichifor, enhetschef.

Men blir det inte dyrt?

– Det blir inte dyrt om man använder resurserna på rätt sätt och har en gemensam strategi, älskar sitt jobb och vet att målgruppen är brukarna och inget annat, säger Silvia Nichifor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.