Männen överföll Alli efter festen – ”Jag lämnades blodig”

Publicerad

En sen kväll blev Alli, 26, från Karlskrona attackerad och skuren av tre män i Malmö. Polisen utreder händelsen som ett hatbrott.

Alli hade precis sagt hejdå till sina kompisar, när tre beväpnade män plötsligt attackerade.

– De högg mig i ansiktet, örat, nacken och ryggen och lämnade mig blodig på gatan. Jag tror jag svimmade, innan jag fick hjälp av förbipasserande och kom till sjukhuset, säger Alli, som varken kategoriserar sig som man eller kvinna.

Polisen utreder attacken som ett hatbrott, eller mer formellt som ett mordförsök med hatmotiv. Flera personer har förhörts, enligt Allis advokat, men polisen vill med hänsyn till förundersökningssekretessen inte säga om någon är misstänkt. Sedan händelsen i Malmö förra hösten har Alli valt att flytta hem till Karlskrona.

– Jag har känt mig rädd ibland efteråt. Det tog lång tid innan jag ens ville gå ut. Men jag har fått mycket stöd av min familj och mina vänner, det har varit väldigt viktigt, säger Alli.

Rekordmånga hatbrott har anmälts de senaste åren. Den senaste statistiken är från 2015, då närmare 1.250 hatbrott anmäldes bara i polisregion syd. Nationellt ligger siffran på nära 7.000 hatbrott, som är en ökning på tio procent sedan året innan. Men det är också ytterst få som klaras upp.

Lider av skador än idag

Mellan 2014 fram till april förra året var det bara några få procent där polisen kunde knyta en misstänkt gärningsperson till brottet.

– Jag tycker att det är fruktansvärt. När det sker en sådan här sak så finns det dem som inte har kommit ut än som backar. De tar flera steg tillbaka, istället för att ta steg framåt. 

Alli lider fortfarande i dag, framför allt av skadorna på nacken och ryggen. Men samtidigt finns det en tacksamhet för att det inte gick värre. Företagsplanerna i Malmö har tillfälligt stannat upp efter mordförsöket, men nu ska Alli i studieförbundet NBV:s regi genomföra make up-lektioner på flera olika platser i Blekinge.

– Attacken har påverkat mig. Jag har funderat på om jag skulle dämpa mig eller om jag ska göra något annorlunda nu. Men sen kände jag att nej, det här ska inte få förstöra mig. Jag ska bli starkare av det här och jag tänker fortsätta mitt liv såhär, säger Alli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.