Kvinnan från Karlskrona misstänks vara den som framfört beställningarna. Foto: Erik Alfredsson/SVT

Åklagaren: Telefonsamtal styrker narkotikahandel

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagmorgonen inleddes rättegången kring den amfetaminhärva där sammanlagt 14 personer åtalats.

Lång tids spaning, gripanden i flera omgångar och stora beslag av narkotika i både Blekinge och Kalmar har lett fram till rättegången.

Merparten av de åtalade är hemmahörande i Blekinge, både i Olofströmstrakten och runt Karlskrona.

Amfetaminhärva i Blekinge

Enligt åklagaren har de åtalade, där vissa erkänner och vissa nekar, haft olika funktioner i knarkhanteringen – allt från försäljning av flera kilo amfetamin till köp av mindre mängder.

Pågår i 12 dagar

I dag inleddes rättegången i Blekinge tingsrätt, en rättegång som sammanlagt kommer att pågå i tolv dagar. Under den första rättegångsdagen behandlades en narkotikaffär i Kalmar-området, där en polsk medborgare ska ha sålt drygt 1,6 kilo amfetamin till två män från Kalmar.

– Vi har väldigt bra iakttagelser av polis som ser det här ske, och man följer också var personerna har vistats som leder oss till narkotikan, säger Mårten Alvinsson, åklagare.

Under åklagare Mårten Alvinssons sakframställan gick han igenom hur spaningsarbetet gått till och spelade även upp ett flertal avlyssnade telefonsamtal.

Telefonsamtal spelas upp

Ett av samtalen är på polska mellan den polska huvudmannen och en åtalad kvinna från Karlskrona, som misstänks vara mellanhand mellan den polska säljaren och de två köparna i Kalmar.

I ett av samtalen säger mannen bland annat att han kommer i dagarna, varpå kvinnan svarar ”Du vet vad som behövs va?”. Mannen svarar därefter att ”Jaja jag vet. Jag kommer i dagarna”.

– Den telefonavlyssning vi har visar på hur man bestämmer och gör upp träff. Dessutom visar den hur man gör upp om mängder och priser långt i förväg innan affärerna äger rum, säger Mårten Alvinsson.

Samtliga fyra åtalade nekar till brott. En av Kalmarborna erkänner dock att han haft 19,6 gram amfetamin på sig för eget bruk.

– Min klient förnekar all inblandning beträffande narkotika. Han kommer i förhör förklara vad han gjorde på platserna där narkotika hittades, säger Angelika Lesniewicz, den polska huvudmannens försvarsadvokat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Amfetaminhärva i Blekinge

Mer i ämnet