Foto: SVT

Chefer oense om mögelbesked

Uppdaterad
Publicerad

Enligt avdelningschefen Marina Eriksson valde förskolechefen Carina Borg medvetet att inte använda ordet ”mögel” i breven till föräldrar och personal. Men enligt förskolechefen är påståendet inte sant.

– Jag har inte förstått att det handlat om mögel, säger förskolechefen Carina Borg.

Listan på berörda personer som inte fått tillräckligt med information kring mögelfynden på förskolan växer. Varken personal eller föräldrar har informerats om mögelproblematiken. Nu visar det sig att förskolechefen, som stått för informationen, inte heller har haft klart för sig hur illa ställt det varit med byggnaden.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

– Det här kommer som en chock för mig också, säger Carina Borg.

”Det här känns jättedumt”

Hon berättar att hon kan ha missuppfattat delar av informationen om fastighetens skick och att hon inte heller reagerat på det som står skrivet i utredningsrapporten som presenterades i början av 2015.

I den är det tydligt att det finns fuktproblem i källaren och att det växer synligt mögel på gammalt byggspill och på en syll.

– Det här känns jättedumt, men jag får ta på mig det, säger Carina Borg. Jag har faktiskt inte fattat att det handlat om mögel i torpargrunden, säger hon.

En helt annan förklaring

Men SVT Nyheter Blekinge får en helt annan förklaring på frågan om varför ordet ”mögel” inte använts i kommunikationen med personal och föräldrar av avdelningschefen Marina Eriksson.

Hon säger nämligen att det handlat om ett medvetet val från Carina Borgs sida att utelämna just det ordet.

– Hon har valt annan terminologi för att göra det så tydligt som möjligt, säger Marina Eriksson.

Men den förklaringen stämmer alltså inte.

Carina Borg säger att hon aldrig medvetet skulle ha undanhållit information om mögel.

– Jag står helt bakom personalens och föräldrarnas oro, självfallet ska man få sådan information. Jag far ju själv illa av luften i lokalerna och harklar och hostar, säger hon.

Detta fick föräldrarna veta

I ett av breven till föräldrarna, efter som presenterades i början av 2015 står det såhär:

”Resultatet visade att vårt härliga gamla hus har sina krämpor och behöver lite hjälp: Gammalt bråte med fukt i källaren har spridit lukt upp i huset…”,

Företaget som undersökte fastigheten skrev så här om källaren:

*Mikrobiell lukt noterades generellt i källarutrymmena.

*I trämaterial (byggskåp, karmar, trösklar och reglar) som har kontakt mot betonggolv och nederdel av väggar uppmättes fuktkvoter mellan 17-25 %. På en del trä- och stålmaterial förekommer röt- respektive korrosionsskador.

*Förhöjd fuktighet indikerades generellt från golv till cirka 50 centimeter upp på ytterväggar. På innerväggar indikerades förhöjd fuktighet generellt cirka 15 centimeter upp på väggarna.

*På nederdelen av både ytter- och innerväggar finns färg- och putssläpp bitvis.

*På golven noterades förhöjd fuktighet generellt. Färgsläpp och kalkutfällningar finns på flera ställen i källaren.

*Luft från källarutrymmena tar sig upp genom mellanbjälklaget via rörgenomföringar. Detta konstateras med hjälp av indikationsrök. De mikrobiella lukt som finns i källarutrymmena kan alltså ta sig upp genom bjälklaget.

Sammanfattningsvis står följande att läsa i rapporten om situationen i källaren:

*Fuktkvoter uppmätta i de trämaterial som ansluter direkt mot betong/stenytor ligger över de kritiska värden som relateras till när det gäller mikrobiell påväxt på organiskt material.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Mer i ämnet