Här krockar Aspöfärjan och militärfartyget HMS Carlskrona. Foto: Ida Arvebro

Aspöfärjan krockade med militärfartyg

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsförmiddagen krockade Aspöfärjan och militärfartyget HMS Carlskrona utanför Stumholmen i centrala Karlskrona.

Fotografen Ida Arvebro var på väg ut till ett fotouppdrag på Aspö när färjan krockade med HMS Carlskrona.

– Jag satt på passagerarplatserna och filmade med mobilen när jag såg fartygen närma sig varandra. ”Kommer det där går bra?”, tänkte jag, och det gjorde det ju inte då, berättar Ida Arvebro.

Sammanstötningen kändes i hela Aspöfärjan.

– Det skakade till ordentligt, men jag blev inte skadad. Men lite chockad blev jag allt, säger Ida Arvebro.

Två skadade

Olyckan skedde strax före klockan 11 på fredagsförmiddagen, när de två fartygen av okänd anledning krockade utanför Stumholmen. Trots krocken valde färjan att fortsätta turen ut mot Aspö där brandvärnet väntade.

Enligt initiala uppgifter ska två personer ha skadats.

– Det var en som klagade på nacksmärtor och en som var väldigt chockad. Så de fick åka tillbaka med färjan till väntande ambulans, säger Rickard Thörn, brandmästare på räddningstjänsten i Karlskrona.

Inga större skador

Enligt Trafikverket ska militärbåten ha fått en reva, medan Aspöfärjan ska ha klarat sig bättre.

– Vi inspekterar just nu om Aspöfärjan har fått några skador. Men det verkar inte så, så det kommer nog inte påverka trafiken, säger Lars Salmi, distriktschef på Trafikverket.

Utesluter inte brott

Skepparen på Aspöfärjan kommer att tas ur tjänst efter olyckan. Efter kollisionen fortsatte HMS Carlskrona ut till havs. Polisen utesluter inte att brott har begåtts.

– Krockar man på sjön så är det förmodligen någon som missat nånting, där finns ju tydliga lagar med väjningsplikt och sådant, säger Stephan Söderholm på polisens ledningscentral.

Tipsa oss: Vet du mer? Har du bilder?

Vet du mer om händelsen utanför Stumholmen i centrala Karlskrona? Eller har du bilder från platsen? Mejla oss på tipsaoss@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.