Foto: SVT

Bygger broar mellan polis och asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Asylsökande får träffa polisen för att minska avståndet mellan varandra och får information om lagar och polisens roll i samhället. Detta eftersom asylsökande kan vara rädda och misstänksamma mot polis på grund av gamla erfarenheter.

Det är många asylsökande som endast träffat på svensk polis när de kom till Sverige eller i vissa fall när något brott skett. Misstänksamheten grundar sig i polisväsendets beteende i hemlandet.

– Man drar ofta paralleller till polisen i sina hemländer som är korrupt och beter sig hur som helst. Attityden mot polis är väldigt misstänksam, säger Magnus Arvidsson, asylsamordnare i Karlshamn.

Samtal och möte

I ett försök att klargöra polisens roll i det svenska samhället så besökte kommunpolis Kikki Dyrvold Guö asylboende. Hon och hennes kollegor märker att asylsökande har en tveksam inställning.

– Intrycken är att man är mer avvaktande, det är inte naturligt att ta kontakt med polis och jag tror att det är ett stort mörkertal av brottslighet som inte anmäls av den anledningen, säger hon.

Polisen tog tillfället i akt att även informera om lagar och förhållningsregler i Sverige. Dessutom förklarades det tydligt att polisen inte står över lagen.

– Vi är dem enda som har rätt att ingripa med våld men vi gör det under strikt lagstiftning. Vi som poliser blir också granskade, det tycker jag är viktigt att förmedla, vi gör inte som vi vill, säger Kikki Dyrvold.

Stor skillnad från hemlandet

Besöket och informationen togs väl emot, vissa önskade att de hade vetat detta redan när de kom hit för snart ett år sedan. Men kulturerna skiljer sig åt och ibland är det svårt att ta till sig de svenska lagarna.

– Det är bra med dessa möten men det är lite komplicerat, det är inte som hemma men det är bra regler, säger Khuloud Baroudi via tolken Meena Ahmad Azawi.

– För mig själv så tycker jag om dessa regler för att det gör så att vi har en trygg plats och får ett bättre liv, säger Zikra Hammami.

Zikra Hammami tycker dock att de borde fått träffa polisen och tagit del av denna informationen tidigare.

– Vi tycker att vi borde haft möten med polisen tidigare, det är lite sent, vi vill veta mer om reglerna så att vi kunde leva och veta vad som gäller.

Karlshamns kommun kommer genomföra fler möten mellan asylsökande och polis. Den närmaste tiden kommer det ske i Asarum och Svängsta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.