Foto: Natalie Medic

Avloppsvatten släpptes ut i havet

Uppdaterad
Publicerad

På grund av kraftiga regn igår tvingades Öresundsverket samt Hittarps och Norra Hamnens pumpstationer släppa ut orenat avsloppsvatten direkt i havet.

Mellan 18:00 och 20:20  släpptes 6110 kubikmeter avloppsvatten ut fårn Öresundsverket och 3481 kubikmeter från Norra Hamnens pumpstation. Samma sak hände även vid Hittarps pumpstation men det har ingen flödesmätare.

– Det här händer ett par gånger varje sommar. Det är ju för att vi inte kan ta emot allt vatten när det reganar så mycket. För att det inte ska gå baklänges i rören så tvingas vi brädda avloppen, det vill säga släppa ut orenat avloppsvatten, säger Pär Gustavsson, avdelningschef för NSVA.

En vanlig dag hanteras cirka 55 000 kubikmeter spillvatten i Helsingborgs stad. Maximalt klarar reningsverket att ta emot 10 200 kubikmeter spillvatten per timme.

När avloppsvatten släpps ut så kan det påverka kvaliteten på badvattnet.

– Ja, det kan det göra men på 1-2 dagar så är det helt neutraliserat, säger Pär Gustavsson.

Helsingsborgs stad kontrollerar badvattnet varje dag och kan konstatera att Oceanhamnen, Rydebäck och Gröning visade tjänliga vattenprover trots utsläppet av avloppsvatten. Ytterligare fem badplatser återstår att kontrollera i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.