Stadsbiblioteket i Karlskrona. Foto: Karlskrona kommun

Bajs, sprutor och sprit på Stadsbiblioteket

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har Stadsbiblioteket i Karlskrona haft problem med att missbrukare skräpar ner, dricker alkohol och röker i lokalerna. Sedan de hittat avföring utanför toaletterna ber nu bibliotekschefen polisen om hjälp.

Det har pågått i omgångar en längre tid, men nu i veckan fick personalen och bibliotekschefen Detlef Barkanowitz nog. Sedan kylan har nått Karlskrona har Stadsbiblioteket haft upp till åtta missbrukare på nedre plan som har druckit alkohol, rökt och skräpat ner.

– Alla är välkomna på biblioteket och vi skulle aldrig neka någon som uppför sig, men det uppstår problem när ett samhällsproblem flyttar in i biblioteket. Det är ett arbete för polisen, säger Detlef Barkanowitz.

Nu har man bestämt sig för att hålla toaletterna på nedre plan låsta. Det beslutet kändes extra aktuellt när en av personerna lämnade avföring utanför en av toaletterna under måndagen och att personalen har hittat sprutor och spritflaskor inne på toaletterna.

– Personalen tycker att det är obehagligt. De törs inte gå ner och säga till när det är påverkade personer. Jag vet inte om det har varit konkreta hot, men den 27 december fick vi tillkalla polis.

Kommer det verkligen hjälpa att låsa toaletterna?

– Det får vi utvärdera, men vi måste göra någonting. Jag kan inte låta det fortgå, utan jag måste se till att min personal och besökare är trygga, säger Detlef Barkanowitz, bibliotekschef.

Ska samarbeta med polisen

Förutom att låsa själva toaletterna ska de också installera larm som är direkt kopplade till SOS och de håller nu också på att starta en dialog med polisen.

– Vi ska ha ett första möte nästa vecka och se vad de kan göra för oss. Jag hoppas vi kan lägga upp en handlingsplan.

Detlef Barkanowitz, bibliotekschef, har själv funderat på att sätta in fasta väktare, men det är inte aktuellt just nu. Det innebär för stora kostnader för biblioteket.

– Det är tråkigt för det är inte den bilden av biblioteket vi vill ge. Vi vill vara en fri plats för demokrati och yttrandefrihet. Vi kan inte ansvara för säkerheten när det är ett samhällsproblem som har flyttat in. Vi vill bara bedriva biblioteksverksamhet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.