Johan Johansson, rektor på Yaras skola, blev utpekad av kommunen. Han drabbades av djup depression och skadade sig själv i en bilkrasch. Här med hustrun Karin Johansson. Foto: Henrik Friberg

Besked till rektorsfamiljen efter tre år: Ingen ursäkt från kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen offentlig ursäkt till den tidigare rektorn Johan Johanssons familj. Det är beskedet från Karlskrona kommun – nästan tre år efter stödföreningens krav.

Det var i slutet av 2019 som rektor Johan Johanssons stödförening skickade in ett medborgarförslag med krav på en offentlig ursäkt av Karlskrona kommun till rektorn och hans familj. Föreningen krävde även att kommunen aktivt skulle delta i den tidigare rektorns rehabilitering, samt att en offentlig avtackning skulle hållas.

Bakgrunden var kommunen agerande i samband med att rektorn skadades svårt i en självförvållad bilolycka efter mordet på den åttaåriga flickan Yara i Karlskrona 2014.

Fallet Yara

”En tragedi”

Efter nästan tre år har nu kommunens svar på medborgarförslaget kommit: Det blir ingen offentlig ursäkt.

– Den politiska ledning tar inget ansvar. Man har stoppat detta i en byrålåda och inte velat röra det, säger stödföreningens ordförande, Mattias Liedholm.

I sitt svar skriver kommunen att man har ”förståelse och medkänsla” för konsekvenserna av olyckan, men att den avtackning som genomfördes när rektorns anställning upphörde hanterats ”i enighet med de rutiner som finns”  – och att kommunen inte har ett juridiskt ansvar för det inträffade.

– Jag känner mig helt tom. Jag vet så många som mått så dåligt över detta, och tänker framför allt på Johans familj. Nu kommer såren att öppnas igen. Det är en tragedi, säger Mattias Liedholm.

Sista chans till ursäkt

Men det finns fortfarande en sista chans till en ursäkt från kommunen. I september 2021 skickade Kristdemokraterna in en motion till kommunfullmäktige, även den med önskemål om en ursäkt till den tidigare rektorn och bidrag till rehabiliteringen, som ännu inte har behandlats.

– Jag har svårt att se att något parti skulle gå emot förslaget. Och jag tror att det är så att en politisk motion kan ha mer bärkraft än ett medborgarförslag, även om det egentligen inte bör vara så, säger Per Nordensson (KD).

SVT söker kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero (S) för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet