Foto: SVT

Beslut om granskning av Franssonaffären

Publicerad

Under tisdagkvällens sammanträde i Karlskrona Moderbolag beslutades att den externa granskningen av Utveckling i Karlskrona AB kommer att genomföras.

Den externa granskningen ska upphandlas och förväntas starta i september. Carl-Martin Lanér är kommundirektör och VD i moderbolaget.

– Vi vet ju att det har funnits några avvikelser mot kommunens policys i bolaget. Nu behöver vi reda ut varför kontrollmekanismerna inte har fungerat, samt ta reda på om det krävs åtgärder för att undvika att det händer igen, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Karlskrona och kortköpen

Det var tidigare i somras som SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja hur representanter på bolaget under lång tid brutit mot kommunens representationsregler samt genomfört affärer som aldrig upphandlades.

– Det känns bra att granskningen kommer igång, för det är viktigt att det blir klarlagt vad som egentligen har skett.

Kan det här få konsekvenser för personalen på Utvecklingsbolaget?

– Det får granskningen avgöra. Flera inblandade personer har ju redan slutat. Den här granskningen handlar mer om att skaffa information. Men sen ska man inte utesluta något heller, säger Carl-Martin Lanér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona och kortköpen

Mer i ämnet