Blekinges poliser vill ha mer friskvård

Publicerad

Det är stora skillnader när det gäller friskvårdsbidrag för poliser i Polisregion Syd. Och det har nu fått polisförbundet i Blekinge att agera.

Poliser inom region Syd som tillhört gamla polisområdet Skåne har fått 2100 kronor i friskvårdspeng. De från Kalmar och Kronoberg får 1500 kronor medan poliser från gamla polisområdet Blekinge inte får någonting.

Poliser från Blekinge har istället fått gå och simma en timma i veckan på de lokala simhallarna i länet eller gå och träna en timma på lokala gym.

Detta har väckt stor irritation i poliskåren.

– Ja, våra medlemmar har känt en stor frustration över orättvisan och vi skrev därför till vår chef Annika Stenberg i april. Sedan har det tagits upp i olika arbetsgrupper men ingenting har hänt, säger Susanna Wigow, huvudskyddsombud för polisförbundet i Karlskrona.

Träning ska reducera stress

Friskvård betyder mycket för poliser inte minst med stressen från omorganisationen i åtanke.

– Det är jätteviktigt att vi håller oss i form och det passar inte alla att gå och simma till exempel, säger Susanna Wigow.

I polisregion Öst och Väst har man gjort en utjämning mellan de gamla områdena så att alla har lika mycket friskvårdsbidrag. Men trots att polisförbundet i Blekinge påpekat detta i ett halvår har alltså inget hänt. Förrän nu, när SVT Nyheter Blekinge ringer och frågar.

– Det har tagits ett beslut om att alla i polisområde Syd ska få samma friskvårdspeng på 1800 kronor från januari 2017, säger Lotta Hansson som är kommunikationschef på polisen i region Syd.

Men varför har det tagit så lång tid?

 – Vi har väntat på ett nationellt beslut men det har tagit för lång tid. Nu tar vi ett regionalt beslut så länge, säger Lotta Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.