Blödde kraftigt – fick vänta på läkare

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna blödde kraftigt efter ett missfall och sökte vård på Blekingesjukhuset. Kvinnan fick vänta på tillkallad jourläkare, vilket förvärrade hennes tillstånd.

Händelsen inträffade under en helg då kvinnan fick föras i ambulans till Blekingesjukhuset. Det var efter ett missfall som hon blödde kraftigt och därför åkte in till sjukhuset.

En jourläkare tillkallades på Blekingesjukhusets akut i Karlskrona – men det dröjde innan läkaren kom för att hjälpa kvinnan. Enligt anmälan som nu upprättats förvärrades tillståndet hos kvinnan i väntan på vården.

Brist i kommunikationen

Händelsen har nu anmälts enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

I anmälan står det att dröjsmålet berodde på brister i kommunikationen mellan personalen och läkaren, som höll på med en annan patient. Enligt anmälan kunde dröjsmålet ha lett till allvarlig vårdskada för patienten.

Kvinnan blev kvar på sjukhuset i ett och ett halvt dygn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.