Revisorn Bo Löfgren ifrågasätter utvecklingsbolagets agerande. Foto: SVT

Bolaget saknar pengar – men bjuder på hyran

Uppdaterad
Publicerad

Utveckling i Karlskrona AB klarar inte att hålla budgeten.

Samtidigt lovar verksamhetschefen att bolaget ska betala landstingets hyra av arenan.

Det kommunala bolaget Utveckling i Karlskrona går redan back och överskred budgeten förra året. Ändå lovar verksamhetschefen Michael Fransson att bolaget ska stå för hyreskostnaden på 25 000 kronor för arenan när landstinget ska ha personalfest.

– Personligen vill jag påtala att det är lite märkligt med tanke på den situation som utvecklingsbolaget befinner sig i. Jag vill inte säga att det är oansvarigt, men det är uppseendeväckande, säger Bo Löfgren (FP), förtroendevald revisor.

Landstingsfest

Kommunallagen säger att alla ska behandlas lika eller ges några särskilda förmåner. Bo Löfgren tycker det är ett klart övertramp att gynna landstinget.

– Det är ju andra som observerar detta och vill göra saker under täckmanteln att det gagnar Karlskrona och Karlskronas invånare. Likställlighetsprincipen i kommunallagen kan man göra undantag från i särskilda fall, men i detta fallet tycker jag inte att det är någonting som passar med den policy som Karlskrona kommun ska ha, säger Bo Löfgren.

Karlskrona kommunen äger arenan som är betydligt dyrare att driva än vad man får in i hyresintäkter. Varje år får kommunen bara in knappt en tiondel i hyra av vad arenan kostar. För enhetschefen Per-Göran Holsbrink på idrotts- och fritidsförvaltningen ,som tecknar avtal med hyresgästerna, är företeelsen att ordna personalfest i arenan alldeles ny.

– Det är vanligt. Jag vet inte om man haft någon gång. Inte under min tid som ansvarig i alla fall, säger han.

Efter SVT Blekingenytts granskning ska kommunens revisorer nu titta närmare på hyreslösningen.

– Får vi sådana här uppgifter så tittar vi så man har följt regelverket på ett korrekt sätt, säger Bo Löfgren.

Blekingenytt har pratat med utvecklingsbolagets vd Thomas Peters tidigare i dag. Han lovade att återkomma med tid för en intervju och svar på våra frågor. Sent i eftermiddags hade han fortfarande inte hört av sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landstingsfest

Mer i ämnet