Börft Records har betytt mycket för både Andreas Tilliander och Frej Larsson. Foto: TT

Artisterna minns den elektroniska musiken

Uppdaterad
Publicerad

Fram till för runt fyra fem år sedan var det få inom den elektroniska musikscenen i Sverige som kände till Börft Records.

Här hyllar artisterna skivbolaget.

Frej Larsson, artist:

Zwarre (Jan Svensson) och Crinan matade mig med house på Bio Bar under några år då min musiksmak programmerades. Crinan har släppt en av mina favortilåtar på Börft. Minns att Zwarre även hjälpte mig att trycka upp en t-shirt till min första rap-spelning.

Om jag fick ta valfritt Youtube-klipp och sätta in mig själv i det, hade jag valt FRAK – LIVE RONNEBY 2 MAJ 1992 villa gymnastiken. Synthloopen som börjar det klippet är legendarisk!

Andreas Tilliander, artist och programledare:

Foto: TT

Fram till för egentligen bara en fyra fem år sedan var det få inom den elektroniska musikscenen i Sverige som ens kände till Börft Records. De var liksom lite av den där hemligheten man kunde berätta om när man hade folk hemma på fest. Att dra fram alla gamla vinyler och presentera ett svenskt bolag för någon som trodde hen hade koll kändes alltid lite spännande.

I dag tillhör väl bolaget något av hushållsnamnen ihop med Drumcode, Svek etc. Nästan varje gång jag går på klubb i Sverige skymtar jag någon på dansgolvet med en t-shirt med Börfts karaktäristiska och totalt ocoola logga. Välförtjänt och lite roligt att det faktiskt tog 25 år innan det hände.

Ulf Österström, samlare:

Foto: Privat

Jag träffade Zwarre första gången i december 1992 i Karlskrona och köpte mina första Börft-utgåvor, bland annat Arvid Tubas enda singel, några veckor senare. Sedan har vi hållit kontakten under alla år och jag har köpt i princip allt han har gett ut fram till idag.

Jag tror att Börft har haft stor betydelse för svensk dansmusik och elektronisk musik. Det viktiga och unika med bolaget är att Zwarre kört sitt eget race under alla dessa år, och bara gett ut det han gillat med ett totalt ointresse för trender, kändisskap och vad som varit kommersiellt gångbart. Att bolaget alltmer börjat uppmärksammas internationellt beror inte på att Börft kommit ikapp samtiden utan på att samtiden kommit ikapp Börft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.