Bostadsbrist i hela Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Det är underskott på bostäder i hela Blekinge och värst är det i tätorterna.

Karlskrona kommun har länge haft balans i sitt bostadsbestånd med rapporterar nu ett underskott i Boverkets årliga enkät.

– Sammantaget i kommunen har vi en brist. Det finns ett gap mellan utbud och efterfrågan. Ja, vi har en brist och en stor utmaning framöver och vi planerar att bygga mycket för att möta den positiva befolkningsökningen, säger Hans Juhlin, stadsarkitekt på Karlskrona kommun.

I Karlskrona kommun är det brist på både lägenheter och tomter för att bygga villor på.

– Det har byggts väldigt lite de senaste tio åren men nu planerar vi för att bygga 500 lägenheter om året, säger Hans Juhlin, stadsarkitekt Karlskrona.

Överskott vände till underskott

I Ronneby kommun har det länge varit överskott på bostäder men i den senaste undersökningen från Boverket rapporterade man underskott.

– I tätorten är det brist på lägenheter men i de mindre samhällena är det balans i till exempel Hallabro och Kallinge. Vårt bostadsbolag Ronnebyhus har mindre än två procent vakanser, säger David Gillanders, stadsarkitekt.

Olofström har tidigare haft överskott av bostäder men rapporterade redan 2015 underskott av bostäder och så även 2016.

– Vi har störst underskott på lägenheter, säger Ann-Kristin Svensson, planarkitekt på Olofströms kommun.

Många sökande per lägenhet

I Karlshamns kommun har man tidigare haft balans när det gäller tillgång på bostäder men inför 2016 rapporterar man ett sammantaget underskott.

– Vi har underskott på lägenheter men överskott på tomter att bygga villor på i strandnära lägen. Vi har ett stort tillskott med nya invånare och många sökande per lägenhet i allmännyttan, säger Emina Kovacic, stadsarkitekt i Karlshamns kommun.

Även i Sölvesborg har man länge haft balans men nu är det underskott på bostäder.

– Ja, vi har underskott i tätorten på alla typer av boenden, både lägenheter och villor. Men vi har balans i kommunen i övrigt, AnnCharlotte Andersson, Sölvesborgs kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.