Bredband via luften testas

Uppdaterad
Publicerad

Bredband via luften kan vara en lösning för landsbygden när det gäller bredband. Det tror Affärsverken i Karlskrona – som nu deltar i ett pilotprojekt där den nya tekniken testas.

Janne Lindqvist och hans kollegor på Affärsverken i Karlskrona har länge jobbat med hur man ska få bra bredband till öarna i skärgården och landsbygden i Blekinge.

Efter SVT:s granskning #Ettsverige som visade att Blekinge var de mest missnöjda i Sverige med sitt bredband blev trycket ännu större.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

– Trycket är jättestort. Vi hinner inte ens gräva ner i tätorterna. Behovet av snabbt bredband har ökat lavinartat de senaste två åren, säger Janne Lindqvist, som är affärsområdeschef för stadsnät på Affärsverken i Karlskrona.

Deltar i pilotprojekt

Sedan några veckor gör man tillsammans med företaget Teracom ett pilotprojekt med Airfiber, det vill säga bredband i luften. Och det har slagit väl ut. Signalen går via radiomasten på bryggareberget i Karlskrona ut till en lokalt placerad mast på landsbygden, som ger hushållen där bättre uppkoppling.

– På många av de här ställena så har de knappt någon täckning alls, så för dem blir det jättebra. För de som har bredband kommer det också att bli bättre. Hur mycket bättre det får pilotprojektet visa, säger Janne Lindqvist.

Bredband i marken bättre standardlösning

Fredrik Tufvesson som är professor i radiosystem vid Lunds universitet tycker att bredband i marken är det enda rätta, men är försiktigt positivt till fiber i luften.

– Ja, speciellt när det gäller att komma ut till hus som annars är svåra att nå. Då kan det vara bra med en radiolänk, säger Fredrik Tufvesson.

Men du tycker fortfarande att bredband i marken är det bästa?

– Ja, som en standardlösning tycker jag att det är bättre för att det är en investering som håller under väldigt lång tid. Det kommer nog betala sig tillslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet