Brist på officerare på Marinbasen

Uppdaterad
Publicerad

Rekryteringsproblemen för Försvarsmakten fortsätter. ”Det är en ren överlevnadsfråga”, säger överbefälhavare Micael Bydén.

Det låga intresset från unga är en av orsakerna till rekryteringsproblematiken. Att göra karriär inom försvaret är inte något som lockar. På Marinbasen har man just nu 45 vakanta platser av yrkesofficerare. Den grupp där problemet är som störst.

– Vi har dragits med vakanser ganska länge. När det gäller personalförsörjningen av civilia gruppchefer, soldater, sjömän, är det inga bekymmer men däremot när det gäller yrkesofficerare, säger Jan Heideman, HR-chef på Marinbasen.

Tiden är motståndaren

Av de 280 yrkesofficerare som ska finnas inom Marinbasen så fattas ett stort antal. Ännu värre kan det bli om ett par år. De ansvariga räknar med att förbandet kommer att förlora ytterligare 70 officerare de närmaste åren, på grund av tiden.

– Vi personalförsörjs ju främst från de andra sjöförbanden. När man har ”seglat färdigt” så kommer man med den erfarenhet och kompetens till oss på Marinbasen och det innebär att vi har ett högt åldersläge och att vi pensionerar ut många, säger Jan Heideman.

Att det inte finns en tillräcklig införsel från yngre är också del i problematiken.

– För mig är det en avgörande fråga, för det är där vi bygger hela vår organisation. Den bygger på unga individer, säger Christian Wentzel, yrkesofficer och ställföreträdande chef på marina logistikkompaniet.

Förändrande samhälle

De senaste åren har man därför överlevt på att rekrytera före detta militärer och från andra förband.

– Påfyllnaden från sjöförband, där vi får erfarna officerare, har inte kunnat lämna ifrån sig så många som vi behöver, säger Jan Heideman.

I längden är det ingen hållbar lösning. Men under de senaste åren har påfyllnaden från det civila och andra förband varit den genomgående metoden.

– Att få igenom vårt budskap och väcka intresse bland yngre är betydligt svårare i dag än det var för 15–20 år sedan, säger Christian Wentzel.

Sociala medier, internet och en allt tuffare marknad påverkar således även Försvarsmakten eftersom de måste konkurrera med fler aktörer.

Ett annat problem är att det militära har tagit en mindre officiell roll i och med avskaffandet av allmän värnplikt (2009) som numera bara kommer tillämpas vid krig.

– När vi gick ifrån värnpliktsförsvaret så tappade vi lite av den folkförankring som fanns. I min personliga uppfattning så är kunskapen i det svenska samhället om vad vi pysslar med och vad vi står för sämre numera, säger Christina Wentzel.

Attrahera mer kvinnor

Även om situation på Marinbasen är en speciell sådan, så är det tydligt att rekryteringen av personal är en svårknäckt fråga för Försvarsmakten.

I skrivande stund ligger det 200 annonser på deras hemsida där man efterlyser en rad olika tjänster.

– Personalförsörjningen, generellt sätt, är ett av de områden som jag kommer vara både hård mot de jag arbetar med men också mot mig själv. För det är en ren överlevnadsfråga, utan personalen så är Försvarsmakten ingenting, säger Micael Bydén, överbefälhavare.

Överbefälhavaren trycker också på att det är avgörande att få unga intresserade och attrahera mer kvinnor till det militära.

– Vi måste hitta verktyg, vi måste hitta initiativ som gör att vi klarar av att entusiasmera och locka till oss fler. Det gäller också att locka till oss kvinnor till Försvarsmakten, något som jag inte är särskilt nöjd med just nu.

Samtidigt har Karlskrona fått order om fler besättningar och det kommer att öka trycket ytterligare på att hitta personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.