Brist på skolpsykologer i länet

Publicerad

Trots att psykisk ohälsa blir vanligare bland landets unga, råder det brist på skolpsykologer i hela Blekinge.

Emelie Rogowski är en av fyra skolpsykologer i hela Karlskrona. Tillsammans har de hand om grundskolans drygt 7.600 elever.

– Psykologförbundets rekommendation är att det ska gå 500 elever på varje psykolog. Vi har ju nästan 2.000 elever, och ännu fler om vi ska ha hand om gymnasieeleverna också, säger hon.

Liknande i andra kommuner

I resten av Blekinge ser siffrorna liknande ut. I Olofström finns en halvtidstjänst som har hand om kommunens 1.050 elever, och i Karlshamn och Ronneby går det drygt 1.300 elever på varje psykolog. I Sölvesborg ser det bäst ut, med två psykologer på de 1.500 eleverna.

– Det här gör att vi inte kan jobba så mycket förebyggande, utan vi får göra mer åtgärdsinsatser, säger Emelie Rogowski.

Har fått kritik

Skolinspektionen har riktat kritik mot Karlskrona kommun efter en tillsyn i våras, bland annat på grund av brister i elevhälsan och för att de psykologiska insatserna inte möter de behov som finns i kommunen.

– Det här har vi tittat på under sommaren, och vi ska ta ett beslut om det den 24:e september, säger Chatarina Holmberg (S), ordförande i kunskapsnämnden.

– Förslaget som ligger är att vi ska anställa tre psykologer till i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.