Brödtjuven såld för en krona

Uppdaterad
Publicerad

Varvskranen Brödtjuven i Sölvesborg räddas kvar – till priset av en krona.

Det är företagaren Anders Nilsson som köper kranen som nu ska flyttas närmare tågstationen.

Kampen för att bevara den välkända hamnsymbolen i Sölvesborg har pågått i flera år och den är industrihistoriskt minnesförklarad av länsstyrelsen. Varvskranen har stått i Sölvesborg sedan 1938 och kallas Brödtjuven eftersom dess kapacitet gjorde en del hamnarbetare arbetslösa.

Och nu räddas alltså kranen kvar av Sölvesborgsföretagaren Anders Nilsson, som köper den för en krona.

– Nu är den väldigt vandaliserad och den ser inte alls fin ut , men målsättningen är att under innevarande år renovera den exteriört.  Sedan hoppas jag få dra fram den så att den syns lite från järnvägsstationen, så att den blir en liten symbol igen för hamnen, säger Anders Nilsson, vd för Blekinge Offshore.

Han säger att i och med att området i hamnen ska göras om till ett bostads- och rekreationsområde så kändes det viktigt att bevara något från områdets historia.

– För mig är det en symbol för hur Sölvesborg har utvecklats och samtidigt är det en historisk symbol för området. Jag tycker att varje företag som kan borde göra en kulturell insats och detta är min.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.