Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att satsa på kärnkraft istället för förnybar energi kan bli 1000 miljarder kronor dyrare, det menar forskaren Henrik Ny. Spela klippet för att höra varför. Foto: Karin Karltun/SVT

BTH-forskare om regeringens kärnkraftsplan: 1 000 miljarder kronor dyrare

Uppdaterad
Publicerad

För att säkra Sveriges framtida energibehov vill regeringen bygga flera nya kärnkraftverk.

Men det kan bli kostsamt – forskare på BTH har gjort beräkningar som visar att det skulle vara upptill 1 000 miljarder kronor dyrare än att satsa på ny förnybar energi och effektivisering.

I och med den gröna omställningen kommer Sverige inom de närmsta åren få ett allt större energibehov. Regeringen förutspår att elproduktionen nästan måste fördubblas inom 25 år och till allt detta behövs en leveranssäker energikälla.

För att möta behovet har de tagit fram en färdplan där de vill bygga kärnkraftverk som motsvarande tio stora reaktorer fram till 2045.

Dyrare än förnybar

Men det kan bli betydligt dyrare än att istället satsa på effektivisering och nya förnybara energikällor. Det visar resultatet i en ny studie från en forskargrupp på Blekinge tekniska högskola, BTH.

– Skillnaden är mellan 400 miljarder och 1 000 miljarder kronor när man tittar på kostnaderna fram till 2050, säger Henrik Ny som är docent i strategisk hållbar utveckling och en av författarna till studien.

Byggt upp olika scenarier

I studien har forskargruppen använt sig av de framtidsscenarier för energibehov som myndigheten Svenska Kraftnät tagit fram. Tillsammans med data från International Energy Agencys, IEA, har de kalkylerat olika kostnadsscenarier.

– Det visade att i alla scenarier som hade ny kärnkraft blev dyrare än alla scenarier som hade förnybart, säger Henrik Ny.

Ny data visar Sveriges situation

IEA släppte 2021 en rapport där man för första gången tar höjd för de kostnader som samhället får hantera för den väderberoende energis variabilitet. Något som inte funnits tidigare enligt Henrik Ny.

– Det är det som gör den här studien ny, säger han.

Spela klippet för att höra Henrik Ny berätta mer om den nya forskningen.

Fotnot: Studien har publicerats i BTH:s egna tidskrift och är granskad av forskare på samma universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.