Busschaufför misshandlade resenär – nu fastställs straffet

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten fastställer straffet för den 50-årige man som i juni dömdes till samhällstjänst efter att ha sparkat en passagerare i huvudet. I dagarna ska bussbolaget ta beslut om chauffören ska avskedas.

Det var i december 2015 som busschauffören i Karlskrona greps efter att ha misshandlat en passagerare efter ett biljettbråk på en buss. Bråket startade när passageraren bad om ett biljettkvitto för att kunna åka vidare med en senare buss. När biljettmaskinen krånglade började båda männen skrika på varandra.

Enligt åtalet blev chauffören då våldsam och vid en hållplats på Saltö kastade han ut resenären på gatan där ett slagsmål utbröt.

Passageraren fördes till akuten i Karlskrona där han vårdades för sårskador och nacksmärta.

I juni förra året dömdes mannen för misshandel vid Blekinge tingsrätt och straffet blev villkorlig dom och 140 timmars samhällstjänst. Tingsrätten kunde genom filmer från övervakningskameror och fotografier konstatera att passageraren utsattes för våld.

Busschauffören avständ

Hovrätten för Skåne och Blekinge har tagit del av ljud- och bildupptagningar av förhören och fastställer nu samhällstjänst som straff. Däremot friar Hovätten busschauffören från att betala kostnaden för försvaret och målsägandebiträdet vid tingsrätten.

Chauffören har varit avstängd från sitt jobb sedan tingsrättens dom och i dagarna ska beslut fattas om busschauffören ska avskedas eller inte.

– Vi ska prata med chauffören och fatta beslut i dagarna i och med att straffet har blivit fastställt, säger Simon Sandberg, pressansvarig Bergkvarabuss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.