Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionspolitikerna Max Nielsen (SD) och Patrik Krupa (M) dömer ut både platsen och planerna som Olofströms S- och C-styre har för nya äldreboendet Holjegården. Foto: SVT

Byggbråk i Olofström när nya äldreboendet Holjegården tar form

Publicerad

De ekonomiska striderna i Olofströms kommun fortsätter.

Majoriteten vill gå vidare med satsningen Holjegården medan oppositionen hellre ser moduler som äldreboende.

Äldreboendet Holjegården är planerat att byggas för över 300 miljoner kronor vid Idrottsvägen nära södra infarten till Olofström. Oppositionspartierna Moderaterna och Sverigedemokraterna dömer ut både platsen och kostnaden.

– Det är dags att dra i nödbromsen, säger Max Nielsen (SD).

Moduler närmare centrum

Oppositionen hänvisar till en ekonomisk framtidsrapport, i den framgår att med Holjegården, pengar till utbyggnaden av järnvägsförbindelsen Sydostlänken och andra byggbehov mer än fördubblar kommunens låneskuld de kommande åren. Från 240 miljoner kronor i år till över 600 miljoner kronor år 2029.

– Vårt förslag är i stället att bygga moduler närmare centrum och det kostar en bråkdel, säger Patrik Krupa (M).

Med deras olika sparförslag är hans beräkning att Olofströms låneskuld 2029 i stället stannar på runt 300 miljoner kronor.

”Ska inte bo i baracker”

Rolf Jönsson (C) från Olofströms styrande koalition med Centerpartiet och Socialdemokraterna medger att ekonomin är ansträngd. Men att det inte finns något annat val än att satsa på äldreomsorgen.

– Vi kan inte placera de äldre, som byggt upp det här landet, i baracker. De har rätt till ett vettigt boende som håller över tid, säger Rolf Jönsson (C).

Går det att genomföra de kommande årens planerade byggen utan skattehöjningar eller uppsägningar?

– Det kan jag inte svara på, det är en senare fråga, säger Rolf Jönsson.

Se klippet för att få veta mer om byggbråket i Olofström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.