Kunskapsförvaltningens chef Göran Palmér. Foto: SVT

Bryter semestern efter skolkritik

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionens skarpa kritik av Karlskronas grundskola gör nu att chefen för kunskapsförvaltningen, Göran Palmér, bryter sin semester och återgår till arbetet redan på måndag.

”Ingen rolig läsning”. Så kommenterade kunskapsnämndens socialdemokratiska ordförande Chatarina Holmberg på måndagen Skolinspektionens beslut med hot om vite på 750 000 kronor. Samma utryck använder förvaltningschefen Göran Palmér när SVT Nyheter Blekinge når honom på semestern.

– Vi har fått flera rapporter och det här är absolut den värsta, säger Göran Palmér.

Allvarliga brister

Enligt Skolinspektionen finns i kommunen allvarliga brister i det systematiska kvalitetsarbetet och hur man på central nivå fördelar resurser till grundskolorna. Dessutom saknar ansvariga politiker en tydlig bild av verksamheten och vilka behov av utveckling och resurser som finns. Något som gör att elever riskerar att inte få den utbildning och det stöd de har rätt till.

– Jag bryter min semester. Det är mest för att skapa en bild av läget, och skapa en gynnsam planering för arbetet som börjar nu, säger Göran Palmér.

Hot om vite

Senast den 25 september ska Karlskrona kommun ha rättat till bristerna samt redovisat vad man gjort, annars kan Skolinspektionen gå till förvaltningsrätten för att ansöka om vite på 750 000 kronor för kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.